Богдан Буткевич журналіст Тижня

Віртуальна коаліція. Як відформатувалась парламентська більшість

Політика
17 Лютого 2016, 13:31

Якщо відійти від теми, власне, прем’єр-міністра й те, яким чином його залишили на посаді, очевидною є одна проста річ – коаліція в парламенті де-факто більше не існує. Адже вона не змогла винести рішення по найголовнішому  питанню – оцінці органу, який є виразником її волі та виконавчим механізмом. Власне, «Батьківщина» вже вийшла з коаліції. «Самопоміч» – на черзі, якщо, звичайно, не захоче скористатися отриманою золотою акцією. Однак вчорашнє голосування/не голосування також засвідчило формування теж де-факто нової конфігурації в парламенті. Багато в чому, з орієнтацією на перевибори.

Сьогодні в парламент просто не прийшли «Самопоміч» та «Батьківщина», для яких неможливість відправити-таки у відставку Яценюка стала особистою поразкою. Адже саме ці політичні сили налаштовані щонайбільше на позачергові парламентські вибори, й щонайменше – на повне переформатування уряду. «Батьківщина» вже заявила вустами свого лідера Юлії Тимошенко про вихід з коаліції. Й це цілком логічно. ЮВТ вирішила «бути ковбоєм до кінця», бо знає, що її рейтинги на хвилі тарифного популізму знову зросли до щонайменше 12 %. А коаліція починає валитися – електорат ненавидить Яценюка, Порошенко теж почав падіння. Сенсу перебувати там з 18 депутатами ніякого, одні репутаційні втрати. Тому вона перейшла в атаку й буде «качати», бо чітко бачить ціль, й не бачить перепон для її досягнення – перевибори до парламенту, істотне збільшення фракції, далі квоти у виконавчій владі та повернення особистого впливу на політику та політикум.

Читайте також: Ціна старого друга

У «Самопомочі» ситуація трохи інша. Їх рейтинги тримаються приблизно в межах тих самих показників, що й 1,5 року тому. Тому сенсу йти на нові вибори, щоб отримати ту ж саму кількість депутатів при необхідності дуже великих фінансових вливань не так вже й багато. Щоправда, й в коаліції залишатися – справа невдячна, бо провали Яценюка-Порошенка рикошетом б’ють й по Садовому і Ко. «Договорняки» з Банковою, наприклад, вчорашнє ганебне голосування за так званий «диктаторський» закон 3700, що дає дозвіл партіям викидати людей зі списку після оголошення результатів виборів, боляче відображаються на іміджі «третьої сили». Яку так воліли б плекати в цій політичній силі.

Натомість, 26 депутатів, які є у «Самопомочі» – це та сама золота акція, про яку мріє будь-яка політична сила в українському парламенті. Арифметика проста. У коаліції, після виходу Тимошенко і Ко, лишаються 132 депутати БПП (це з урахуванням сьогоднішнього виходу з фракції депутатів Капліна та Сугоняко), 81 депутат Народного фронту та вказані 26 багнетів Садового. Загалом це 239 депутатів. Як бачимо, без «Самопомочі» коаліція ніяк не складеться. І замінити їх ніким – хіба вмовляти повернутися Олега Ляшка. Але це дуже неймовірний розвиток. Адже навряд чи Ляшко вирішить напередодні виборів вбивати собі рейтинг перебуванням в одному човні з Кононенко і Ко. Та й запити в нього будуть непомірні.

Гіпотетично, щоправда, на Банковій можуть спробувати затягнути позафракційних до складу БПП. Однак ця затія навряд чи матиме успіх. Адже ці позафракційні, яких треба на 1-2-3, а 15-20, не пішли туди у кращі часи президентської фракції – навіщо ж їм псувати собі карму напередодні перевиборів?

Читайте також: Посилений контроль

Тому "Самопоміч" має наразі муки вибору між логічним виходом з коаліції та бажанням поторгуватися з Банковою. А виторговувати можна чимало, ой як чимало при нинішній ситуації. Щоправда, й втратити теж. За чутками, до кінця тижня Садовий має чітко вирішити майбутнє своєї парламентської фракції.

Але, як кажуть поінформовані джерела, Банкова буде схиляти «Самопоміч» до наступного варіанту – формально залишитися в коаліції, але голосувати як хочеться. Чому? Бо для президента йти зараз на вибори є небажаним варіантом, тому потрібно хоча б де-юре зберегти сталу коаліцію в парламенті. Але при цьому голоси «Самопомочі» при голосуванні цілком є ким замінити. Давайте не забувати про групу депутатів «Воля народу», яку давно варто було б перейменувати в «Наш край». Адже туди входять народні обранці саме з цього кишенькового політпроекту Банкової. Й їх голосів цілком достатньо для отримання цифри «226». Щоправда, вони не є фракцією, тому офіційно увійти в коаліцію не можуть. А ще ж є «Відродження», яке теж цілком переговороздатне. Ну, й чого, власне, забувати про «Опозиційний блок» – давнього й надійного партнера нинішньої влади?

Читайте також: Дострокові вибори: пасьянс із джокером

Говорити в ствердному тоні про голосний термін «Ширка» (широка коаліція) зарано – адже «Самопоміч» цілком може вирішити все ж не брати участь у «договорняку» та вийти з коаліції. Ось тоді у Банкової будуть реальні проблеми. Тобто, ну як проблеми – просто виборів тоді, мабуть, не оминути. Ну так їх все одно не минути. Й можна не сумніватися, що в широкому союзі з екс-Партією регіонів БПП цілком зможе добрати свої мандати, навіть якщо партійні рейтинги будуть не супервисокими – за рахунок мажоритарників. Та й не варто забувати про згаданий «Наш край», який підбере голоси любителів «міцних господарників». А ще ж є й гіпотетичний проект Саакашвілі, що покликаний, скоріш за все, в наступній Раді замінити «Народний фронт».

В будь-якому разі, нинішня коаліція перетворилася на чисту формальність. Й довго вона не проіснує, які би варіанти не обирали її поки що члени.