ВАРТО ОГЛЯНУТИ
Сербія, особливо після останньої за часом втрати – відокремлення Косова – опинилася в кільці Балканських країн явно прозахідної орієнтації. Офіційно ж Белград не приховує проросійських симпатій, що, до речі, непрямо підтвердили результати «Євробачення-2008». Але насправді серби однаково спокійно – і навіть байдуже – ставляться до інших народів, хай і тричі братніх. Тільки за столом стане зрозуміло, що гостей із України тут люблять.
ФОТО: REUTERS
Луна конкурсу європісні
Якщо не надто перейматися політичними питаннями, братня країна виявиться для українського мандрівника досить цікавою. До того ж, мова споріднена, і фраза «добар дан» не потребує жодного перекладу. Варто, щоправда, пам’ятати – фонетична подібність аж ніяк не тягне за собою лексичну. Нібито одні й ті самі сербські та українські слова можуть мати зовсім інше значення. «Позор» означає «увага», «понос» – «гордість», а «борзо» – «швидко». Війни, які велися на Балканському півострові у минулому десятиріччі, не просто стерли з політичної карти світу країну під назвою Югославія. Сербія – країна, що домінувала в СФРЮ і розташована в самому серці Балкан, – лишилася фактично відрізаною від Середземного моря. Зате, на відміну від своїх геть європеїзованих заробітчанським туризмом сусідів, зберегла унікальну культуру затишних кав’ярень і дрібних крамничок.
Різницю між поняттями «гість» і «турист» ми вповні відчули напередодні проведення «Євробачення», коли приїхали до Белграда. Всі місця в белградських готелях і приватні квартири, які здають подобово, були зарезервовані ще в середині квітня. За місяць до початку конкурсу! Белград, як нам пояснили, виявився до фестивалю неготовий – відсутність туристичних потоків та інвестицій аж ніяк не стимулювали розвиток готельного бізнесу. І столиця спрагло кинулася до незвичного туристичного потоку. Нікому вже не було діла, що українці приїхали в Сербію презентувати свої твори в перекладі місцевих студентівкраїністів, а не стежити за телевізійним шоу. Ми запевняли власників готелів – нам не треба вашого «Євробачення», розпрощаємося задовго до початку конкурсу! Однак місць у готелях Белграда «нема й не буде».
Що ж, вийшло навіть на краще: мандруючи у пошуках даху над головою, ми змогли побачити ще багато чого, крім сербської столиці. І нас там прийняли як дорогих гостей, а не як туристів.
ФОТО: АР
Розбомлене серце Балкан
Кожного, хто приїжджає в Белград від початку нового тисячоліття, приваблюють не старовинна вулиця Скадарська, де в усі часи збиралася місцева богема, не центральна пішохідна вулиця князя Михала й навіть не фортеця Калемегдан – центральне місце прогулянок белградців та гостей столиці. Уже дорогою з аеропорту мимоволі починаєш крутити головою, вишукуючи залишки американських бомбардувань, які сербська столиця пережила 1999 року. Свіжі сліди війни як туристичні принади – сумна прикмета нашого часу.
Самі белградці не те щоб змирилися з власним статусом потерпілих – вони просто пережили його. Про це яскраво свідчить хоча б назва кав’ярні «Снайпер», що розташована на першому поверсі однієї з пошкоджених багатоповерхівок у центрі Белграда. Тут ми зустріли пані Олену, колишню львів’янку, яка живе в Сербії вже понад 20 років. Вона розповідає: «Коли налетіла американська авіація, хтось панікував, а хтось спокійно пив каву, споглядаючи, як з неба падають бомби».
Шоу-бізнес на руїнах, на щастя, не прижився. Принаймні, в місті немає маршруту для роззяв, яким кортить побачити наслідки втручання США у справи Сербії. Серби ж мстять американцям «нетолерантним» ставленням до долара. Поміняти долари на динари без втрат – та й узагалі здійснити операцію зі штатівською валютою – доволі складно. У місцевій «мєнячніці» можуть не прийняти американські долари. Касир має право вимагати у вас паспорт або інший документ, що засвідчує особу. Користується він цим вибірково. Якщо зелений Франклін не сподобається касирові (надто, на його думку, пожмаканий абощо), він може його не взяти. І ще: в будь- якому разі за обмін американських грошей на сербські стягується відчутна комісія. Тоді як євро приймають без паспорта, без комісії і в будь-якій кількості.
ФОТО: REUTERS
Комплекс великого меча
Бути в Белграді й не відвідати Калемегдан – те саме, що не бути в Белграді. Саме тут, у фортеці, влаштували гала-концерт переможці попередніх конкурсів «Євробачення» разом із нашою Лижичко. Не дивно: якщо Белград – серце Балкан, то Калемегдан – серце Белграда, одна з найдавніших фортець Європи.
Описувати все, що можна побачити на території старої фортеці, – справа невдячна. І щоб, знову ж таки, відчувати себе не туристами, а лише гостями, варто набратися сил і НЕ КУПУВАТИ нічого в численних торгівців кітчевими сувенірами. Уявіть собі, що ви тут у такому самому статусі, як іноземець на Андріївському – й усе стане зрозуміло. Викладачка Белградського університету, українка Юля, радить: якщо ми все-таки хочемо тут щось купити, краще довіритися їй. Досконало знаючи сербську мову, можна запитати в продавця вартість товару без акценту – й вам продадуть уподобану річ значно дешевше. Хоча, з іншого боку, навряд чи комусь за межами країни потрібна футболка з написом «Косово є Сербія». З оглядового майданчика Калемегдану відкривається панорама Старого града й нової частини міста на іншому боці річки Сави, що перетинає Белград. Береги з’єднує міст, який має свою історію. Не знаю, чи пам’ятає хтось твори сербського письменника Бранко Чопича, перекладені в СРСР українською. Навіть дитячі твори цього автора я перечитував, дивуючись кількості ракії, яку випивають ліричні герої. Тепер приходить розуміння: скажи, про що ти пишеш… Ракія зіграла в житті письменника фатальну роль. Під час чергової творчої кризи й депресії Бранко Чопич кинувся сторч головою з цього мосту в Саву.
Інша легенда Калемегдану – пам’ятник сербському воїнові-переможцю, зведений після Першої світової війни. Біля скульптури люблять фотографуватися гості, тоді як господарі ставляться до монумента скептично. Серед них побутує думка, що скульптор Йован Мечитрович, хорват за національністю, у цій роботі хитро познущався з сербів як із нації. Судіть самі: серб-переможець – це голий воїн із величезним мечем та анекдотично крихітним «курацом» (тобто чоловічим єством).
ФОТО: АР
Nо Kusturica orchestra
Навіть палкі патріоти Белграда визнають – справжня автентична Сербія починається за межами столиці. А для нас краєвиди, що відкривалися по обидва боки автобану, взагалі здалися рідними, наче автобус їде не маршрутом Белград– Новий Сад, а, скажімо, Київ – Івано-Франківськ. Тутешні пагорби дуже нагадують Прикарпаття, а сам Новий Сад, головне місто округу Воєводина, ми безпомильно охрестили сербським Івано-Франківськом. Недарма ж саме у Воєводині живе найбільше місцевих українців.
Тут дуже спокійно. Пошуки розпіарених Еміром Кустуріцею живих балканських оркестрів ні до чого не приводять. Хоча, за місцевими переказами, вони все ж десь- таки грають. Але очікуваного «балканського безумства» ми в Новому Саді – як і в усій Воєводині – не відчули й не побачили. Навпаки, склалося враження, що серби – дуже спокійний народ.
Виявляється, в серці Балкан не прийнято голосно кричати, реготати, влаштовувати спонтанні перформанси та публічні скандали. Такий імідж хороших безумців створив Кустуріца вкупі з Гораном Бреговічем, за що серби їх гудять. «Розумієте, для молодих Бреговіч – усе одно, що для вас Руслана», – пояснила мені студентка Аніта. А ось менеджер нашого готелю, Драган, проти Бреговіча нічого не має. Хоча слухає його переважно на самоті.
Культ м’яса й зелені
Саме в Новому Саді ви зрозумієте, що таке справжня сербська кухня. В країні – культ м’яса. Вегетаріанці ризикують лишитися голодними, бо в Сербії нахабно та зухвало порушують їхні права. Перелік тутешніх скоромних страв такий втомливий, що неофітам краще відразу замовляти м’ясний мікс. Принесуть здоровенну таріль, на якій – біфштекси, ковбаски, відбивні, ще щось, віддалено схоже на прикарпатські крученики…
На одну людину ви витратите в середньому 600 динарів (60 грн). У вартість входить неодмінна зелень. А ось гірчиці, кетчупу та інших милих нашому серцю гострих смакових приправ до м’ясних страв у Сербії не подають. Так само мало тут їдять риби – Дунай безнадійно брудний. Тому в ньому не те що рибу ловити, навіть купатися не рекомендують, хоча прибережна зона обладнана для відпочинку всім, включно з рятувальниками. Ще в Сербії є багато вина, ракії та жінок… Але на цьому припинимо екскурс. Їдьте самі, як гість, а не турист – і все побачите.
[616][617][618][619]
СВЯТО ЖИВОТА
Їсти м’ясо, пити ракію
Вечірня атмосфера в ресторанах сербської столиці дуже відрізняється від того злегка похмурого ставлення до гостей, що можна зустріти на вулицях міста вдень. В жодному ресторані я не відчув ніяких проявів агресії. Натомість, можливо, завдяки живій енергійній музиці та відмінній від нашої культурі споживання спиртних напоїв за годину незнайомці, котрі розмовляють різними мовами, ставали частиною доброзичливого колективу людей, яким у кайф разом проводити час. Отже, якщо ви зібралися до ресторану, переконайтеся, що в ньому гратиме жива музика. Щойно сіли за стіл, одразу замовляйте 100 грамів ракії – сербської горілки. Фруктова ракія буває, в основному, трьох сортів: персикова (найбільш м’яка), абрикосова та сливова (найбільш жорстка), останню часто називають просто «шлива». Пити її потрібно повільно, дуже дрібними ковтками. Сп’яніння від неї надзвичайно м’яке й приємне. Через такий спосіб уживання, за вечір її випивають небагато, максимум грамів триста. Виноградну горілку брати не раджу, вона значно гірша. Дуже смачна місцева мінеральна вода, розлита у великі скляні пляшки.
Сербська кухня досить специфічна. Багато трохи грубуватих, але дуже смачних рецептів із використанням прісного хліба, кукурудзи й перцю. Смакують м’ясні страви – смаженина («печеньє») або гриль зі свинини, телятини, баранини. Смачні салати з використанням паприки, чилі, сиру, олії, солодкого перцю та часнику, наприклад «урнебес» – це рецепт із півдня Сербії. Багато страв із квасолі. Сміливо замовляйте м’ясні страви за сербськими рецептами, а щодо салатів – питайте, чи не занадто гострі або кислі.
Якщо є можливість, раджу відвідати щось із класичних белградських ресторанів на Скадарській (аналог нашого Андріївського узвозу), зі старовинною музикою. Наприклад, «Два олені» або «Шешір мой». Мені також сподобалися ресторани на березі річки, з рибною кухнею – риба, звичайно, не з Дунаю – й дуже гарним краєвидом. Удень краще зайти в одну з багатьох кав’ярень, часто об’єднаних із книгарнями. Там варто спробувати белградську випічку – пиріжки і тістечка.
ВІЧНЕ МІСТО
Вся флора Європи
Белград (Београд) має населення майже два мільйони. Це одне з найстаріших міст Центральної Європи. Перші поселення з’явилися на місці сучасного Белграда чотири тисячі років тому. Вважають, що за весь час свого існування місто руйнували й відбудовували 39 разів. У парку фортеці Калемегдан зібрана вся флора європейського материка.
У НОТАТНИК ТУРИСТОВІ
Транспорт & гроші
Місцевий транспорт – головна несподіванка Сербії. Тут усе навпаки: потяги та електрички менш надійні через стабільні запізнення, зате міжміські рейсові автобуси ходять чітко за графіком, за ними можна звіряти годинники. Щоправда, розклад руху треба уточнювати щодня, а час прибуття «може змінитися».
Валюта – сербський динар. Найпростіше порівнювати, відкинувши від динара нуль: 1000 динарів – 100 гривень.
Проїзд у міському автобусі обійдеться в 30 динарів (3 грн), зате таксі, особливо в провінції, коштує копійки порівняно навіть із українською глибинкою.
ЯК ДІСТАТИСЯ Й ДЕ ЖИТИ
Поїзд – дешевий, готель – ні
Квиток на літак «Київ – Белград» коштуватиме 2000-3300 грн, залежно від авіакомпанії. Потягом буде дешевше – 620-710 грн. Раніше ходив прямий поїзд (був навіть вагон «Київ – Венеція»), зараз залишилися тільки причіпні вагони «Київ – Салоніки» й «Москва – Белград». Ще можна їхати з пересадками в Бухаресті або Будапешті. Нині, коли відринув «євробаченнєвий» туристичний бум, ви знову будете почуватися в Белграді гостем, а не туристом. Хоча житло в столиці коштувало досить дорого й до телеконкурсу. Окрема кімната в студентському хостелі потягне на €30-40, номер у готелі – €60-250 на добу.