Сьогодні, 6 січня, українці відзначають Святвечір.
Зі Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті. Серед основних страв обов'язково мають бути борщ, риба, пампухи, гриби, вареники з квасолею та капустою, картопля та узвар. Страви мають бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день Пилипівського (Різдвяного) посту.
Дивіться також: Порошенко з родиною привітав українців із Різдвом Христовим
Також на Святвечір прийнято збиратися в родинному колі. З появою першої зірки починають колядувати. Цей обряд має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди.
Також увечері в церквах відбуваються урочисті богослужіння. Після них можна сідати до столу і відзначати надвечір’я Різдва Христового.