Відтак, виробники добровільно можуть дотримуватися або не дотримуватися норм якості продукції.
Перевіряти ж виробничий процес відтепер зможе лише служба захисту прав споживачів тільки за фактами порушень. Безпечність усіх харчових продуктів повністю контролює Державна ветеринарна служба.
За словами заступника голови державного комітету ветеринарної медицини України Віталія Башинського в умовах торгівлі між державами питання стандартів є добровільними, але «систему захисту прав споживачів зробили в два рази сильніше, ніж це було в Держспоживстандарті».
«При виявленні неякісної продукції, вони можуть свої дослідження висвітлювати в ЗМІ, передавати їх в компетентний орган, і ми разом з ними, якщо внесемо зміни до Кримінального кодексу, зможемо залучати до відповідальності недбайливих виробників», – пояснив Башинський.
Нагадаємо, в Україну тимчасово заборонене ввезення з країн ЄС деяких продуктів рослинного походження без офіційного документа про проведені дослідження на бактерії групи кишкової палички, зокрема, помідорів, огірків, бобових та інших.
Це пов’язано у свою чергу із поширенням кишкової інфекції Escherichia coli, від якої померло понад 40 людей.