В деяких регіонах України люди споживають радіоактивні харчі

4 Квітня 2011, 07:53

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому природоохоронцями напередодні міжнародної конференції, яка пройде в Україні 19 квітня і буде присвячена ситуації на Чорнобильській атомній електростанції.

«Гринпіс» провів дослідження у трьох частинах України, розташованих за межами зони відчуження, вивчаючи вміст радіонукліду цезій-137 у продуктах харчування.

У багатьох випадках вміст речовини у харчах перевищував допустиму для людей норму.

Як зазначає науковець «Гринпіс» Ірина Лабунська, цезій-137 становить довгострокову загрозу для здоров'я людини, особливо для тих, хто щодня споживає їжу, яка містить той радіонуклід.

У своєму звіті «Гринпіс» також розкритикував уряд України за відмову від регулярного моніторингу харчів на вміст радіоактивних речовин з ЧАЕС два роки тому.

«Це було цілковито передчасно припинити цю моніторингову програму, адже ми все ще маємо знати ситуацію, щоби допомагати людям давати раду всім цим проблемам», – сказала Лабунська.

У документі, опублікованому організацією, також закликають до ретельної перевірки сільськогосподарських угіддь на забруднення радіонуклідами.

Як повідомлялось, нещодавно Кабінет міністрів вирішив виділити 490 млн гривень із державного бюджету на підтримку безпечного стану енергоблоків і об'єкта «Укриття» на Чорнобильській атомній електростанції в 2011 році.