УПЦ МП закликала католиків змиритися з втратою костелу в Севастополі і продовжувати молитися

20 Листопада 2011, 17:20

“Ми люди православні, ми вчимося у Христа. Якщо немає волі Божої, ми відступаємо. Потрібно змирятися. Давайте нам (УПЦ, – ред) усе повернемо… Наприклад, в 1-ій міськлікарні, де колись храм був. Поруч – в'язниця. Там теж був храм. Багато місць зневажаються. Віддайте нам 85% центру міста, і ми теж спатимемо спокійно. І що ж нам тепер робити?” – пояснив ієрей Алексій Петренко.

При цьому помічник благочинного Севастопольського округу підкреслив, що місцеве духовенство УПЦ порекомендував звертатить до Бога і місцевої влади.

“Ми молимося. Але якщо немає волі Божої, ми просимо у держави дати земельні ділянки. Місто активно бере участь, відгукується на наші пропозиції. Я вдячний і мерові, і міськраді : вони дійсно йдуть нам на зустріч. Хто заважає католицькій общині попросити ділянку? Та і будуйте собі костел. Ну не виходить з будівлею на Ушакова. Нічого страшного. Потрібно молитися далі. У нас, православних, в цьому місті теж багато чого не виходить”, – відмітив ієрей Алексій Петренко.

 При цьому він призвав місцеву громадськість до умиротворення, слухняності, любові і терплячості.

“Наша країна багатоконфесійна. Перед Богом, державою, як законослухняні громадяни ми усі рівні. Кожен має право обрати свою віру, яку хоче. І тут ми різнимося. Проте, я закликаю усіх православних і католиків – усі ми християни. Давайте ми свої амбіції трішки поутихомирим. Давайте молитимемося. Є воля Божа. Повірте, якщо буде воля Божа, то завтра Господь зведе храм, навіть на пустирі. Але якщо не виходить, потрібно молитися”, – резюмував помічник благочинного Севастопольського округу.

Нагадаємо, Севастопольська МДА впродовж останніх більш як 10 років неодноразово ініціювала розгляд міськрадою питання про повернення римо-католицькій громаді міста храму. Депутати не підтримують дану ініціативу, аргументуючи це тим, що не можна віддавати комунальне майно, натомість нічого не одержуючи.

Зазначимо, що нещодавно церкви в Україні підняли питання надання їм статусу юридичної особи. Втім, це може стати причиною затяжних судових процесів, оскільки церкви можуть претендувати на майно, відібране у них раніше за різних обставин.