Першим на черзі у Ukrainian Restaurant Seasons став Львів з шістьома ресторанами, де проект відбуватиметься з 14 по 28 листопада, далі – стартує Київ з 21 листопада по 5 грудня з 15 закладами. Наступного року не виключена участь у проекті і морської перлини Одеси. Але зараз відправимось до легендарного Львова – саме тут майже кожний будинок вміщає у собі чудові і смачні заклади.
Якщо ми говоримо про Львів туристичний, то на думку відразу спадають затишні невеличкі кав’ярні, голосні паби і популярні місця, відомі навіть тим, хто раніше у Львові не бував – “Криївка”, галицька жидівська кнайпа “Під золотою розою” та інші авторські заклади. Але якщо ми говоримо про суто гастрономічний бік справи, то такі ресторани можна перерахувати по пальцях.
Для Ukrainian Restaurant Seasons було обрано шість львівських ресторанів з середнім чеком не менш як 200–300 грн. Всі вони – в центрі міста Лева, та й раніше деякі з них встигли увійти до списку «100 кращих ресторанів України», майже всі з них входять до відомої Гільдії рестораторів – ресторан з м’ясо-пивною філософією Mons Pius, віскі-паб 4 Friends, клуб західних тенденцій Split, вірменський ресторан «Тарон», харизматичний і самобутній «Дарвін» і, нарешті, інтелігентна «Прага». Ресторани пропонують два види акційних сетів – набір із трьох страв коштує 145 грн, із чотирьох страв і вина – 195 грн.
Mont Pius
СЕРЕДНЄ ФІРМОВЕ МЕНЮ 145 грн
Мариновані печериці
Свині медальйони
Овочева ікра
ВЕЛИКЕ ФІРМОВЕ МЕНЮ 195 грн
Винна дошка (пармезан та буженина)
Печені перці з маслинами та каперсами
Молочна теляча вирізка BBQ
Картопляне пюре з грецьким горіхом
Келих вина
Ресторан Mons Pius заховався у затишному Вірменському дворику в самому серці Львова. Ще в XIX столітті саме на цьому місці був так званий церковний банк – єдиний банк (у сучасному розумінні – ломбард), який не брав процентів із своїх клієнтів. Будівля й інтер’єр частково зберегли елементи свого минулого. Наприклад, меню виготовлене із папок, у які записували імена клієнтів банку, а вхід прикрашає стилізована під оригінальну вивіска.
У своєму акційному меню на розсуд справжніх гурманів Mons Pius пропонує багато м’яса. Перший сет із трьох страв – це мариновані білі гриби, овочева ікра і свині медальйони. Але особливу увагу варто приділити другому сету, в якому є чудове червоне іспанське вино з винною тарілкою з буженини та пармезану, гострі соковиті печені болгарські перчики, чудове пюре з волоськими горіхами і неймовірна за ніжним смаком молочна теляча вирізка. Здається, що кожна волокнина м’яса увібрала в себе все краще від гастрономічного всесвіту.
«Тарон»
СЕРЕДНЄ ФІРМОВЕ МЕНЮ 145 грн
Суп харчо (cуп на томатній основі з телячої грудинки та рисом)
Хачапурі по-мінгрельськи
Люля-кебаб з баранини
ВЕЛИКЕ ФІРМОВЕ МЕНЮ 195 грн
Бринза карпатська
Салат зі шпинату і мацоні
Шашлик із телятини
Шоті –грузинський хліб
Келих вина Сапераві
Згадуючи про м’ясо, одразу ж перейдемо до «Тарону», котрий, до речі, входить до тієї самої мережі, що і Mons Pius. Тут представлена класична кавказька кухня у традиційному виконанні. Прикрасою акційних сетів стане справжній домашній айран, овочева тарілка, прикрашена базиліком і запашними свіжими травами, ніжний і соковитий шашлик з телятини і неймовірний кебаб, за присмаком котрого не криється жодного недоліку у вигляді пересмаженості. Але фішкою «Тарону» можна визнати свіжий грузинський лаваш, котрий до столу подають ще гарячим. Лаваш готують за двома основними правилами: по-перше, у грузинській печі, що має назву «тоне», по-друге, сам хліб готує грузин. Ось і весь секрет успіху. Запивати грузинську смакоту пропонують червоним сухим Сапераві.
Split
СЕРЕДНЄ ФІРМОВЕ МЕНЮ 145 грн
Вишукане карпачо з лосося та тунця під кунжутним соусом (подається з соусом гуакамоле)
Тартеліні зі шпинату з лососем у вершковому соусі з в’яленими томатами
Філе лосося, смажене на грилі, подається з полентою та легким шафрановим соусом
ВЕЛИКЕ ФІРМОВЕ МЕНЮ 195 грн
Пате з кролика
Салат із теплим козиним сиром під соусом з маракуї
Каре новозеландського ягняти зі сливою, свіжим інжиром та сирним мусом
Легкий мус з кунжутним твілем та абрикосовим конфітюром
Келих вина: Розе д’Анжу Guy Saget A.O.C. (Франція)
Вишуканістю своєї кухні приємно вражає клубний ресторан Split. Власне, долею судилося закладу стати успішним. Ще з XIX століття тут був ресторан, один з найпрестижніших у Львові, що і визначив долю всіх подальших гастрономічних установ, котрі пізніше розташовувались тут. Саме відтоді навіть за зміни власника тут заведено тримати швейцара, а наразі у Splitс формувалися і власні традиції – у його залах регулярно влаштовують вечори аргентинського танго і тематичні вечірки.
У своєму меню в рамках Ukrainian Restaurant Seasons Split пропонує посмакувати неперевершеним карпачо з лосося, порізаним на невеличкі шматочки-пелюстки, у кожну з яких загорнуте ніжне філе тунця. З м’ясних страв тут можна спробувати пате з кролика, каре з ягняти, а справжньою прикрасою соковитого салату з теплим козиним сиром стала свіжа полуниця, а на десерт Split пропонує зануритися у солодкі враження разом з фантастичним абрикосовим суфле, котре тане у роті.
«Прага»
СЕРЕДНЄ ФІРМОВЕ МЕНЮ 145 грн
Салат з вугря, авокадо, солодкої ялтинської цибулі (сервірується свіжим огірком, помідорами чері та каперсами)
Крем-суп зі шпинату з грінками
Ковбаски-гриль по-чеськи з тушкованою капустою та картопляними і хлібними кнедликами
ВЕЛИКЕ ФІРМОВЕ МЕНЮ 195 грн
Тар-тар з маринованого лосося з грінками та трюфельним кремом
Салат зі смаженої телятини-гриль з міксом салатів, помідорами чері, каперсами (заправляється соусом із тунця), виконаний у стилі Vittelo-tonato
Празький міст із свинини в Богемських обіймах у вогняному полум’ї від Яна Бехера
Ванільний чізкейк з карамельним соусом
Келих вина
«Прага» – ресторан з коротшою історією, ніж Mons Pius чи Split, але за своєю кухнею готовий змагатись з ними. «Прага» переносить відвідувачів у такий собі ностальгійний світ львів’янина, котрий опинився між двома світами – традиційною Європою і сучасною західною Україною. Про це навіть нагадує інтер’єр закладу, виконаний у стилі європейських ресторацій XIX століття – дубові панелі, природничі візерунки, вітражі з усілякими орнаментами.
«Прага» пригощає найкращими блюдами європейської кухні: смаженими кров’яними ковбасками, свиними реберцями, які солодко хрумтять із справжніми українськими картопляниками, салатом з авокадо і хрумким висівковим тостом, а чудовим десертом до столу істинного гурману стане свіжий м’який чізкейк.
«Дарвін»
СЕРЕДНЄ ФІРМОВЕ МЕНЮ 145 грн
Салат з копченою качкою, сиром брі та лісовим горіхом (заправляється оливковою олією та оцтом Бальзамік)
Суп-капучино з броколі та шпинату
Філе телятини з тим’яном. Гарнірується вишнею, свіжим імбиром (сервірується вишневим соусом).
ВЕЛИКЕ ФІРМОВЕ МЕНЮ 195 грн
Салат-мікс з медовою хурмою, грецьким горіхом та сиром з голубою пліснявою (заправляється олією з лісового горіха)
Суп-крем з цвітної капусти з клоьциками
Філе качки з розмарином. Гарнірується сливою з бальзаміком (сервірується соусом з брусниці
Сорбет малиновий
Келих вина
Але найхаризматичнішим закладом можна визнати ресторан-панораму «Дарвін», що розташувався на п’ятому поверсі книгарні «Літера». Тут всього сорок місць для гостей, а інтер’єр підтримує імідж закладу – «Дарвін» створено для справжньої культурної інтелігенції, котра між прийомами їжі має можливість ще й почитати товсті томи, що прикрашають полиці ресторану. Взявши свою назву від британського вченого, «Дарвін» намагається підтримувати рівень такого собі інтелектуального закладу, регулярно проводячи зустрічі для освіченого населення, котрий бажає подискутувати щодо життя видатних людей (на черзі – Ленін і його здобутки).
Дарвін у рамках Ukrainian Restaurant Seasons влаштує справжнє свято для тих, хто звик приділяти особливу увагу своєму раціону або ж бажає долучитися до такої філософії. Частуватимуть відвідувачів феєричним салатом із качки з мандаринами, салатом із медової хурми, телятиною під сливовим соусом і телятиною під вишневим соусом, супом-кремом і супом-капучино з броколі і шпинату, кисло-солодким малиновим сорбетом. Заклад просто вражає своїм смаком, лишаючи відвідувачів спантеличеними і щасливими.
4 Friends
СЕРЕДНЄ ФІРМОВЕ МЕНЮ 145 грн
Салат з тунцем
Суп уха з трьох видів риби
Мідії з віскі,приготовані в томатному соусі та духмяних травах
Штрудель яблучний з поливкою
Віскі «Блек Ботл»та вода «Моршинська»
ВЕЛИКЕ ФІРМОВЕ МЕНЮ 195 грн
Салат з руколи та курячої печінки
Крем-суп зі шпинату (подається з грінками та сиром)
Свинний ошийок з овочами на грилі
Штрудель яблучний з поливкою
Віскі «Тірхонейл»Tyrconnellта вода «Моршинська»
І нарешті найнеординарнішим львівським учасником Ukrainian Restaurant Week виявився віскі-паб 4 Friends, що давно вже користується популярністю у справжніх поціновувачів віскі. На теренах сучасного ресторанного бізнесу 4 Friends став єдиним закладом в Україні, котрий пропонує 105 найменувань віскі, а тутешня атмосфера нагадує кращі європейські паби. До того ж цінова категорія закладу до вподоби всім фанатам якісного алкоголю.
На розсуд гостей 4 Friends пропонує цікаві сети із салату з тунцем, мідіями, запеченими під віскі і фірмовим яблучним штруделем. Також неабияк зацікавлює постійна пропозиція закладу, адже тут пропонують замовити віскі-набори. Так звані дегустаційні сети включають у себе п’ять різних видів віскі (односолодових, блендових, канадських, шотландських, ірландських, американських тощо), на додачу до яких також є солодкі й солоні тарілки (сухофрукти, сири, м’ясо, традиційна оливка з сиром). Крім того, після такої дегустації можна навіть заповнити спеціальну анкету, описавши свої враження про кожен окремий напій. 4 Friends має і стандартне меню, котре нікого напідпитку не лишить голодним.
Влаштувати собі гастрономічний тур до міста Лева варто вже заради того, щоб посмакувати хоча б одним меню в кожному із шести закладів. Прикметно, що кожен із цих львівських закладів, що долучились до Ukrainian Restaurant Week, має власну індивідуальність і харизму, а блюда акційних сетів є новинкою ресторану, спеціально розробленою шеф-кухарем. Тож для виняткових гурманів і для тих, хто бажає розширити свої гастраномічні горизонти – ласкаво просимо до смачного Львова!