Жодна з чотирьох лабораторій, в яких тестувалися заборонені Росспоживнаглядом українські сири, не знайшла в них рослинних жирів – в побутовому розумінні цього терміна: пальмової олії в них немає, йдеться у повідомленні.
У всіх лабораторіях сири досліджувалися за методикою, що базується на визначенні жирнокислотного складу, рекомендованою Росспоживнаглядом.
Перед тестуванням зразки були знеособлені, тобто видалялися упаковка та маркування.
У загальне число зразків увійшли 15 сирів українського виробництва, п'ять – російського і два – білоруського. З 22 перевірених зразків тільки в одному був виявлений рослинний жир – в сирі, виробленому в Татарстані. Це підтвердили дві лабораторії за підсумками трьох досліджень.
Тестування проводили: у Москві – у Россільхозакадемії і Всеросійському науково-дослідному інституті молочної промисловості; у Бєлгороді – у випробувальній лабораторії ФБУ "Бєлгородський ЦСМ"; у Києві – в технологічному інституті молока і м'яса АН України.
Нагадаємо, на початку лютого Росспоживнагляд доручив своїм територіальним управлінням вилучати з обігу сири трьох українських виробників, які не відповідають техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію, оскільки містять рослинні жири замість тварин, але на етикетці про це не повідомляється.
Пізніше список був розширений, у результаті під заборону потрапили сири семи заводів: ПП "Прометей", АТ "Пирятинський сирзавод", ТОВ "Гадячсир", Баштанський і Лозівський сирзаводи, "Бель Шостка України" та Хмельницька маслосирбаза.
Зазначимо, що міжнародна експертиза також не знайшла в українських сирах, що першими потрапили під заборону Росспоживнагляду, пальмової олії.