Випікання домашньої паски у 2016 році стало на 33,9% дорожчим, ніж торік. Про це повідомили у прес-службі Міністерства економічного розвитку та торгівлі.
«Напередодні Великодніх свят наша команда аналітиків вирішила дослідити динаміку вартості випікання святкової паски в 2016 році порівняно із 2015 роком. Під час дослідження аналітики виявили, що випікання паски в домашніх умовах коштуватиме 22,04 грн, що на 33,9% дорожче, ніж в 2015 році», – йдеться у тексті.
Повідомляється, що найбільше на здороження паски вплинула ціна родзинок, яка склала понад 30% загальної вартості.
«Найбільшу негативну динаміку з інгредієнтів паски показали сухі дріжджі. Упаковка в 11 г у 2016 році коштує 4,9 грн, що на 181,6% дорожче, ніж минулого року. У той же час деякі соціально значущі товари, з яких готується великодня паска, подешевшали. До таких належать борошно (-22,4%) і курячі яйця (-19,8%)», – повідомили у міністерстві.
Також зазначено, що за прогнозом Мінекономрозвитку на 2016 рік індекс споживчих цін становитиме 113,5% у кінці року (грудень 2016 до грудня 2015).
У міністерстві також опублікували інфографіку про «індекс паски» та наголосили, що всі розрахунки – приблизні, здійснені на основі моніторингу ДСС цін на соціально значущі товари та експертної оцінки Мінекономрозвитку.
Нагадаємо, сьогодні християни східного обряду святкують Великдень.