У Львові давали поради, як зробити український туристичний продукт успішним

Суспільство
12 Грудня 2011, 18:58

Цей захід уже втретє став майданчиком для обговорення та переймання досвіду знавців туристичної індустрії. Цього року доповідачами були експерти з Відня, Ґраца, Берліна, Лондона, Кракова, Москви, Стамбула й українські фахівці. Учасники конференції обговорювали туристичні тенденції у світі загалом та Європі зокрема, слухали доповіді про те, як деяким містам вдалося стати успішними та розмірковували про створення конкурентоспроможного та цікавого туристичного продукту в Україні.

Що рекламувати: місто чи країну?

Щоби привабити туриста, потрібно показати йому цікаву картинку, котра асоціюватиметься з конкретним місцем. Причому не обов’язково рекламувати всю країну, можна обмежитися містом або регіоном, переконаний виконавчий директор Міжнародної асоціації European Cities Marketing Джон Хілі. Він зазначив, що зараз країни переважно рекламують окремі міста. «Чеське турагентство не каже: «Приїжджайте до Чехії», а говорить: «Приїжджайте до Праги». Ми маємо показати, як окреме місто представляє країну. І над цим слід думати. Туристи їдуть до міст, а не областей чи країн. Міський туризм є рушієм європейського туризму. Міста – це своєрідні вітрини регіонів і країн. Якщо брати загальноєвропейський ВВП, то туризм становить 10–15%, але особливою є роль міського туризму: його частка у Європі сягає 60–70%. Це відображається на економічних показниках. Так, із 1990-х до 2006 року спостерігався стабільне зростання: Стокгольм, Амстердам, Дублін і Барселона щороку подвоювали свої показники в розвитку туризму», – зауважив Джон Хілі.

На думку експерта, попри кризу, в найближчі два десятиліття цей напрям у Європі й далі динамічно розвиватиметься. І це відкриє виняткові перспективи для учасників туристичного ринку Східної Європи, тому що туристи із Заходу хочуть щоразу нових місць для відпочинку та проведення конференцій.

Брендинг міста

Для міста дуже важливо мати бренд. Як розповіла Катрін Гайнтшель з Департаменту розвитку та досліджень Віденської туристичної ради, бренд – це не лише логотип чи слоган, це репутація вашого продукту. Для прикладу, якщо в ролику показати склянку, в яку наливають прозору рідину, а збоку буде напис «Відень», глядач вважатиме цю речовину питною водою. Якщо ж замість Відня там з’явиться напис «Москва», асоціація виникне інша: подумається, що наливають горілку.

За словами Джона Хілі, туристам потрібно розповідати особливу легенду міста, наголошувати на його унікальності й історії. Якщо ці розповіді стануть до вподоби туристові, вони стануть послами міста і здійснюватимуть промоцію у країнах, до яких повертатимуться відвідувачі. Експерт розповів кілька маркетингових фокусів, які мали колосальний вплив. В Амстердамі на вулицях міста поставили літери, які представляли назву міста. Біля них щодня робили 5 тис. фотографій, які пізніше з’являлися на Facebook, Twitter та в інших соціальних мережах. Вони дуже позитивно промували місто. Ці літери були пересувними, тобто їх із часом переміщали в якесь інше особливе місце. Важливо, що цей напис був на тлі певного об’єкта в Амстердамі.

Щоби привабити до Відня мешканців Бухареста чи Мілана, на вулицях цих міст стояли колони з кавою, що мали кавовий аромат. Загалом у Відні дуже добре працюють над популяризацією свого міста. Передусім, за словами Катрін Гайнтшель, це відбулося зі зміною слогану. «Раніше слоганом міста були слова: «Відень чекає на тебе». Відтак люди думали, «Відень на мене чекає, то й іще зачекає». Тепер же ми змінили його на: «Відень. Зараз або ніколи», щоб туристи не пропускали жодної нагоди приїхати до міста. Ми вважаємо, що він є закликом до дії. Намагаємося показати гостям, що вони щось пропускають, коли не у Відні. Уявіть собі, що ви в Лондоні й бачите автобус із написом: «От зараз ви б могли ковтнути ковток свіжого повітря у Відні». Відомо, що в Лондоні не дуже чисте повітря. Також ми презентували парасольки, всередині яких блакитне небо Відня, а згори говориться про те, що зараз, у цю хвилину, у Відні сяє сонце, і ви б могли за ним спостерігати», – розповіла експерт.

Гастрономічні тури

Щороку дедалі популярнішим стає нішевий туризм, зокрема гастрономічний. На північному сході Німеччини, у Мекленбурзі-Передній Померанії відбувається чимало щорічних тематичних фестивалів, які приваблюють туристів, запевнив член виконавчого комітету Асоціації роботодавців, рестораторів та готельєрів Німеччини «Дехоге» Ганс-Ульріх Трозіен. Серед них Тиждень оселедця, в якому беруть участь 20 ресторанів. Особливість свята в тому, що у ресторанах витримано однакову ціну на страви з оселедця. Тижні капусти на острові Рюген тривають чотири тижні. На Фестивалі картоплі можна скуштувати найрізноманітніші страви з картоплі, причому такі, про які навіть ніхто не уявляв. Ці гастрономічні свята є особливими суто для цього регіону, тому вони такі популярні. «У нашому регіоні налагоджена вдала співпраця між готельним, ресторанним бізнесом та місцевою владою. Проводячи різні фестивалі, ми разом працюємо над промоцією цих заходів, завдяки цьому кількість туристів зросла у 2010 році до 7 млн», – розповів експерт із Німеччини.

Зробили кулінарну ставку і в Ґраці – другому найбільшому місті Австрії після Відня. Нині Ґрац називають столицею кулінарних насолод. І недаремно. Як розповіла Сюзанне Геллер, керівниця Департаменту маркетингу та продажів Graz Tourismus & Stadtmarketing Gmbh, тут відбуваються кулінарні тури містом – це своєрідні комплексні обіди, які починаються з відвідин місцевого ринку, де можна спробувати продукти домашнього виробництва, такі як гарбузовий хліб. Продавці діляться рецептом, за яким готують такий хліб. Під час туру першу страву група їсть в одному ресторані, другу – в іншому, а десерт смакують у третьому. «Уже два роки ми маємо важливу для себе подію, це так звана фірмова вечеря у Ґраці. Ми накриваємо стіл на 600 гостей у старому місті, біля Ратуші. Це виглядає дуже елегантно: вишукані скатертини, начиння, келихи… Фактично кухарі подають вечерю на чотири страви для 600 гостей. Все це розпочинається о 16:00 з дегустації вина і пива, невеликих закусок. О 18:00 всі сідають за стіл, їх супроводжують сомельє, які розповідають про вина, та кухарі, які говорять про страви. Лунає музичний супровід. Участь у цьому видовищі беруть різні музичні групи. Для першої страви, наприклад, лунає джаз, для другої – класична музика, для третьої – австрійська етніка. Цей фестиваль користується великою популярністю у Ґраці», – зазначила Сюзанне Геллер. Окрім цього, в місті відбувається Бал кулінарних принад, захопливі фермерські ярмарки та інші гастрономічні заходи.

«Кулінарний туризм – це дуже цікавий напрям для маркетингу міст, адже це ніша, в якій не так багато конкурентів. Вона є доволі прибутковою, тому що туристи, які подорожують саме заради цього, здебільшого заможні», – переконана Ольга Тіхонова, засновник і власник Delicious Istanbul. Власне, пані Тіхонова пропонує гостям, які люблять відчувати, а не лише оглядати місто, кулінарні піші тури, під час яких вона розповідає про різні страви. Також турист може обрати кулінарні курси, під час яких вони разом ідуть на ринок, купують продукти, потім йдуть до неї додому, де готують страви, їдять та спілкуються за келихом вина. «Я дуже люблю куховарити, гостити людей, ділитися рецептами, – зізнається засновник і власник Delicious Istanbul. – Ця ніша – це моє. Я до кожного з туристів ставлюся особливо, намагаюся їх полюбити, бути щедрою, щирою. Ми не лише куховаримо, а й спілкуємося, ділимося думками, спостереженнями. Це дуже важливо, щоб кожен із них мав хороше враження не лише про країну з її пам’ятками, а також про саму атмосферу».

Запропоновані іноземними експертами успішні реалізації туристичного продукту знайшли відгук у серці рестораторів Львова. Так, у квітні наступного року на площі Ринок подібно до Ґраца планують зробити вечерю просто неба на кілька сотень осіб. А називатиметься це дійство «Львів на тарілці».