У понеділок, 20 квітня, у чотирьох військовослужбовців Житомирського військового інституту імені С. П. Корольова підтвердили COVID-19. Про це повідомляється на сторінці Командування Медичних сил ЗСУ у Facebook.
Військовослужбовці з 8 квітня перебували під наглядом медичної служби на обсервації в ізоляторі військового інституту у зв’язку з контактуванням з хворою особою.
Як повідомлялося раніше, курсант Житомирського військового інституту контактував з мамою, у якої діагностували COVID-19. 8 квітня військовослужбовець разом з контактними особами (27 людей) був ізольований. Після лабораторного підтвердження COVID-19 хлопця було госпіталізовано до інфекційного відділення Житомирського військового госпіталю.
Враховуючи результат тестування, термін обсервації зазначеній групі військовослужбовців подовжено. Найближчим часом ПЛР-тестування проведуть усім, хто входить до цієї групи.
Зазначимо: в Україні станом на 9:00 20 квітня зафіксовано 5710 випадків COVID-19. З них – 151 летальний, 359 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 261 новий випадок.
Нагадаємо, COVID-19 спалахнув на ринку морепродуктів в китайському Ухані (адміністративний центр провінції Хубей), який було закрито з 1 січня. Як з’ясувалося, першою інфекцію підхопила продавчиня креветок.
Вірус вражає дихальні шляхи. Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка і важке дихання. Збудник передається від людини до людини. Вірус не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку, а також з хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань. Ліків, рекомендованих для профілактики або лікування, немає.
Згідно з рекомендаціями МОЗ, щоб не захворіти, потрібно: уникати контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція – 1,5 метра); не торкатися обличчя, зокрема очей, носа та рота; термічно обробляти продукти. У разі появи перших симптомів ГРВІ слід невідкладно звернутися до свого сімейного лікаря.
Зазначимо: більшість людей, які хворіють на COVID-19, переносять його як звичайний ГРВІ. ВООЗ оцінює летальність від захворювання на рівні 3,4%.