Ціна експортних рекордів. Як зростання цін на світових ринках для експортерів агросировини вбиває українське тваринництво

Економіка
20 Жовтня 2021, 13:07

На початок жовтня 2021 року поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні становило 3,11 млн. голів (на 6,7% менше, ніж на 1 жовтня 2020 року): сільськогосподарські підприємства утримували близько 1 млн. голів ВРХ (на 1,2% менше), господарства населення — 2,11 млн. голів (на 9,1% менше). Зокрема, корів на 1 жовтня 2021 року налічувалося 1,64 млн. голів (на 5,9% менше, ніж на 1 жовтня 2020 року): 421,7 тис. – у сільгосппідприємствах (на 0,1% менше) й 1,22 млн. — у господарствах населення (на 7,8% менше).

Свиней в Україні 1 жовтня цього налічувалось 6,07 млн. голів (на 1,7% менше, ніж на 1 жовтня 2020 року): 3,71 млн. голів у сільськогосподарських підприємствах (на 3,6% більше) та 2,36 млн. голів у господарствах населення (на 8,9% менше); 1,3 млн. овець та кіз (на 5,3% менше, ніж роком раніше): 162 тис. голів – сільськогосподарськими підприємствами (на 7,4% більше) та 1,13 млн. голів господарствами населення (на 6,9% менше); поголів’я свійської птиці за рік зменшилося на 1,8% – до 234,03 млн. голів: у сільськогосподарських підприємствах зменшилося на 1,7% (до 118,36 млн. голів), а у господарствах населення – на 2,0% (до 115,67 млн. голів). Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Держслужбу статистики.

Окрім того, промисловими підприємствами України за січень-вересень 2021 року було вироблено на 24% менше курячих яєць порівняно з аналогічним періодом 2020 року – 6,8 млрд штук. Про повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) також із посиланням на Держстат.

"Нічого дивного не відбувається. Тиждень уже писав, що зростання ножиць цін між вартістю сировинних товарів та тваринницьої продукції призводить і далі вестиме як до занепаду виробництва в країні продовольчої продукції із вищою доданою вартістю, так і зменшення доступності таких продуктів для більшості українців. Ціни на зерно й олійні, які йдуть на експорт, різко зросли з 2020 року. Зокрема й через стимулювання споживання й виробництва місцевими фермерами продуктів тваринництва у різних країнах. Вони становлять левову частку витрат на виробництво тваринницької продукції і в Україні", – стверджує економічний оглядач Тижня Олександр Крамар. 

За його словами, аналогічне підвищення цін на м'ясо, молоко, яйця та вироби із цих продуктів, неможливе – бо навіть у менших розмірах веде до зменшення їх споживання.

"Адже їх купують переважно українці, доходи яких не дозволяють збільшувати на них витрати такими темпами. Водночас ринки імпортерів українських кормів переважно не доступні для наших виробників тваринницької продукції. Натомість зміцнення курсу гривні, яке відбулося через активний експорт агросировини ще й погіршило конкурентоздатність української тваринницької продукції порівняно із імпортними аналогами. І їх обсяги навіть зростають останнім часом" – зазначає Крамар.

Читайте більше:Замість заохочувати власне виробництво, українська держава лише спостерігає за його занепадом