The Economist: Відновлення цін на продовольство буде слабким

10 Січня 2016, 17:05

Цьогоріч відновлення цін на продовольство у світі буде слабким. Одна з причин – нестабільність у Китаї, а також втручання урядів, пише The Economist.

"2016-й рік стане поворотним для ринків, орієнтованих на сільське господарство. Країни, що розвиваються, як ніколи потребують продуктів. Однак уже кілька років вони дешевшали через рекордні врожаї зернових, а 2015-го був повний обвал цін. Фермери нарешті зреагують на такі зміни, переходячи на інші культури та дешевше виробництво", – йдеться в матеріалі.

Експерти застерігають, пише видання, що Ель-Ніньйо (різкі перепади температур у Тихоокеанському регіоні) може 2016-го видатися особливо суворим. Найбільшу загрозу він становить для продовольчої безпеки Індії, де сезон мусонів не приніс удосталь вологи, а також для Австралії. Урожай пшениці, кукурудзи та соєвих бобів у 2016 році навряд чи буде значним, але рису – збільшиться, хоч і несуттєво. Індекс споживчих цін від Economist Intelligence Unit (EIU) 2016 року зросте на 2,1%. Можна очікувати підвищення цін на необроблену сільгосппродукцію.

"Незначне підвищення цін на продовольство буде зумовлене слабким підвищенням цін на нафту. Це характерна тенденція, особливо у випадку продуктів на кшталт цукру (виробництво з використанням енергії). Ціни на нього «зависнуть» на рівні, удвічі меншому за піковий у 2011-му", – зазначає The Economist.

Загалом, прогнозує видання, відновлення цін на продовольство буде слабким. Одна з причин – нестабільність у Китаї, а також втручання урядів.

"В останні роки уряди країн Південно-Східної Азії підтримували виробників каучуку, скуповуючи в них надлишок продукції. Відтак накопичилися запаси, які використаються не за один рік. У Таїланду неприємності через рис. Нещодавно Китай для своїх заводів закупив бавовни більше, ніж його річна потреба; тепер світові запаси становлять 4/5 обсягу, що використовується за рік у світі. Ціни на бавовну знизяться 2016-го на 3% – це добрі новини хоча б для виробників текстилю", – йдеться в матеріалі.

Детальніше читайте у свіжому щорічному спецпроекті журналу The Economist та "Українського тижня" "Світ у 2016"