Графіка: Андрій Єрмоленко
1. Порося на відгодовування вагою близько 20 кг коштує 500 – 700 грн.
2. За перші шість місяців порося з’їсть 310 -320 кг комбікормів вартістю 744 -768 грн.
3. За наступні 4 місяці свиня з’їсть 420 кг комбікормів загальною вартістю 1008 грн.
4. Оплата праці фермера за 300 робочих днів – 300 – 500 грн.
5. Витрати на пальне, електроенергію ремонт приміщення – 360 – 500 грн.
6. Витрати посередника на транспорт та підготовку туші до продажу – 600 -700 грн.
7. Прибуток посередника – 400 – 500 грн.
8. Витрати посередника на оформлення документів та ринкові збори – 400 – 500 грн.
Нинішня собівартість 1 кг свинини – 35 – 42 грн. Очікувана собівартість 1 кг свинини – 45 – 59 грн.
Спочатку фермер має купити двомісячне порося. За наступні 6 місяців порося набирає живу вагу до100 кг. Це найбільш рентабельний відрізок промислового вигодовування свині, бо їсть вона мало, а росте швидко. Однак у такої свині мало сала, тому в приватних господарствах її годують трохи більше, поки вона не набере вагу до 150 кг, на що потрібно додатково не менше 4 місяців. У цей час свиня їсть більше, а росте повільніше.
До цієї суми потрібно додати витрати на «обслуговування» свині: освітлення та опалення, ремонт хліва, транспортні витрати, щоб привезти комбікорм та вивезти гній, податки з доходу від продажу свині (хоча хто їх сплачує).
А ще має бути хоча б якийсь прибуток від її вирощування. Середня рентабельність у цій галузі торік була на рівні 5-6 %, тоді як у передових господарствах – 20-40 %. У результаті, через рік матимемо 100 кг свинини за собівартістю 4500-5800 грн – на 30-40 % більше, ніж зараз.
Сьогодні собівартість 100 кг базарної свинини – близько 3500 – 4200 грн, тобто вартість кілограма свинини не буде нижчою за 35 грн. Однак на прилавку кожне кіло цієї свині має різну ціну: сало коштує 20-25 грн, гомілка 25 грн, ошийок 40-45 грн, вирізка 50 грн. Ось чому найкращі шматки м’яса коштують удвічі дорожче за сало. Інакше торгівля виявиться зовсім збитковою.