Історія святкування надвечір’я перед Христовим Різдвом сягає перших віків християнства.
Зі Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті, яку називали багатою, оскільки крім неї готують одинадцять страв, тому Святвечір ще називають Багатою кутею.
Серед основних страв обов'язково мають бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар.
Водночас, страви мають бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.
Також на Святвечір прийнято збиратися в родинному колі, пригадувати тих, хто далеко від домівки чи відійшов у світ вічний. Кутею діляться з людьми стражденними і хворими.
Колядувати починають із появою з першої зірки. Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди.
Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут.
У храмах же ввечері розпочинаються урочисті богослужіння.