Із Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті, яку називали багатою, оскільки крім неї готують одинадцять страв, серед яких обов'язково мають бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар.
Водночас, страви мають бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.
Також на Святвечір прийнято збиратися в родинному колі, пригадувати тих, хто далеко від домівки чи відійшов у світ вічний. Кутею діляться з людьми стражденними і хворими.
Колядувати починають із появою з першої зірки. Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди.
Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут.
У храмах же ввечері розпочинаються урочисті богослужіння.