Кількість харчових продуктів, які щороку викидають громадяни країн Єврозоюзу можна зменшити на 80%. Про це йдеться у висновках досліджень, проведених науковцями видання Environmental Research Letters.
Як повідомляється, дослідження проводили в шести країнах ЄС – Британії, Нідерландах, Данії, Фінляндії, Німеччині та Румунії.
«Найвищі показники викидання харчових продуктів – у Британії (за винятком молочних продуктів, де лідирує Данія). Найнижчий середній показник має Румунія», – зазначають експерти, пояснивши низький показник у Румунії меншою купівельною спроможністю населення.
Читайте також: "Голь на выдумки хитра". Як західні ЗМІ відреагували на знищення санкційних продуктів в Росії
«Навіть найнижчий показник викидання їжі, що за вагою в середньому дорівнює одному яблуку на день на людину, в сумі для всіх мешканців ЄС становитиме 22 млн тонн на рік. А максимум – еквівалент буханця хліба – означатиме, що мешканці ЄС в середньому за рік викинуть 75 млн тонн харчових продуктів», – пояснили дослідники.
Дивіться також: Іван Грозний вбиває свого сира. Знищення Росією санкційних продуктів у фотожабах
Разом з тим у звіті наголошують, що кількість їжі, яку викидають, можна зменшити на 80% за умови роз’яснювальної роботи серед населення щодо більш ретельного планування купівлі й споживання харчових продуктів. Експерти переконують, що це дозволить не лише заощадити кошти громадян, а й знизить витрати органів місцевої влади, яка оплачує вивіз і обр переробку сміття. Крім того, це зменшить шкідливий вплив на навколишнє середовище.
Нагадаємо, 29 липня російський президент Владімір Путін підписав указ про знищення продуктів харчування з ЄС та США, що потрапили під російське ембарго. У Росспоживнагляді пообіцяли карати чиновників за поїдання продуктів, призначених для ліквідації. 6 серпня указ набув чинності, цього ж дня відбулося знищення першої партії «санкційного» сиру – у Бєлгородській області бульдозер розчавив близько 10 тонн продукції.