Порошенко підписав закон про нові правила маркування харчових продуктів

4 Лютого 2019, 17:36

Президент України Петро Порошенко підписав закон про надання споживачам інформації про харчові продукти. Про це в понеділок, 4 лютого, повідомив заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

 

"Цей Закон дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів та ввести відповідальність операторів ринку, що відповідають за інформацію про харчові продукти, за введення споживачів в оману", – наголосив він.

 

За його словами, відповідний документ узгоджений з проектом технічної допомоги ЄС "Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні", операторами ринку харчових продуктів, що входять до складу Американської торговельної палати в Україні, Європейської бізнес Асоціації, Ліги виробників харчових продуктів, а також Держпродспоживслужбою.

 

"Основною метою документу є забезпечення належної поінформованості споживачів щодо харчових продуктів, які вони споживають. Уможливлення здійснення споживачами свідомого вибору виходячи з їх особливостей здоров’я, вподобань, економічного рівня, надзвичайно важливе як для забезпечення ефективної конкуренції, так і для підвищення рівня благополуччя споживачів та як захід боротьби із такими проблемами сьогодення, як ожиріння, гіпертензія, надмірна вага та цукровий діабет. Законом забороняється використання інформації, що може ввести споживача в оману, зазначена заборона поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів", – підкреслив Бакуменко.

 

Крім того, він додав, закон передбачає встановлення вимог до забезпечення розбірливості інформації, зокрема до мінімального розміру шрифту, яким надається обов’язкова інформація про харчовий продукт; регламентацію вимог щодо надання інформації про алергени; запровадження однакових вимог до надання інформації про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційним способом, та харчових продуктів, що продаються у магазині; вимоги до надання інформації про використані у харчовому продукті рафіновані олії або жири рослинного походження; надання споживачеві інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню/розморожуванню; застосування нового підходу до позначення термінів придатності харчового продукту в залежності від того, чи є харчовий продукт швидкопсувним у зв’язку з мікробіологічними властивостями.

 

Нагадаємо, 6 грудня Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №8450 "Про інформацію для споживачів харчових продуктів". За відповідне рішення проголосував 231 народний депутат.