Цитрулін є амінокислотою, що підвищує фізичну витривалість. Речовина не входить до складу білків, але позитивно впливає на вироблення аргініну. Спортсмену цитрулін допомагає виводити з організму аміак та сечовину, що позитивно позначається на загальному самопочутті.
Що таке цитрулін
Розглянута речовина є амінокислотою, яка розпадається з утворенням аргініну. Останній виконує велику кількість функцій в організмі людини. Наприклад, відповідає за тиск усередині очного яблука, функціонування серцевого м’яза та кровоносних судин, роботу кори великих півкуль та ін. Цитрулін цікавий і тим, хто зацікавлений в активному нарощуванні м’язів та їх швидкому відновленні після виснажливих тренувань.
В організмі людини цитрулін бере участь у підтримці балансу азоту, також він обов’язково входить до складу волосся, шкірного покриву та оболонок нейронів – нервових клітин. Цитрулін – важлива складова спортивного харчування. Речовина потрібна для підтримки спортивної статури, швидкого зростання м’язів та підвищення ефективності тренувань.
Принцип дії цитруліну полягає у розщепленні аміаку, накопичення якого призводить до появи почуття втоми. Таким чином спортсмен довго не відчуває втому – він може виконати більше вправ, провести більше часу у спортзалі. Це сприяє підвищенню результативності та ефективності тренувань.
Переваги цитруліну при заняттях спортом
Користь цитруліну для організму незаперечна, вона широко використовується у спортивному харчуванні. Великим поширенням користується також цитрулін-малат, він є поєднанням цитруліну і яблучної кислоти. Остання активізує та прискорює засвоєння амінокислоти. Внаслідок численних досліджень було встановлено позитивний вплив на фізичну форму спортсменів.
Вплив цитруліну на стан здоров’я, витривалість:
- підвищення синтезу оксиду азту в клітинах – важливо для вазодилатації та м’язового кровообігу;
- посилення ефективності застосування незамінних амінокислот у процес тренувальних занять;
- скорочення відновлення після тренувань за рахунок зниження больового синдрому;
- активізація виведення токсичних метаболітів азоту;
- збільшення вмісту гормону росту;
- зниження активного підвищення вмісту інсуліну у крові після тренувань.
Джерела цитруліну
Цитрулін можна отримати як із харчових продуктів, так і у вигляді добавок. Основні джерела цитруліну включають:
- природні продукти – кавун є одним із найбагатших джерел цитруліну. Крім того, цитрулін міститься в огірках, динях, гарбузах та інших овочах;
- харчові добавки – цитрулін доступний у вигляді порошків, капсул та таблеток. Добавки часто використовуються для спортивного харчування та покращення загального здоров’я;
- форми добавок – на ринку представлені різні форми цитруліну, включаючи L-цитрулін та цитрулін малатом, який комбінований з малатною кислотою для покращення засвоєння.
Вибір джерела залежить від індивідуальних потреб та цілей вживання. Натуральні продукти забезпечують не лише цитрулін, а й інші корисні нутрієнти, тоді як добавки пропонують концентровані дози.
Умови застосування амінокислоти залежать від цілей та завдань. Для профілактичних, лікувальних та косметологічних завдань застосовуються менші дози, але тривалими циклами або на постійній основі. Достатньо вживати 1.5-3 г на добу для отримання всіх необхідних ефектів цитруліну. Для таких цілей виробники випускають цитрулін у формі капсул по 500, 750 або 1000 мг у кожній. Найкраще віддавати перевагу найбільшим світовим брендам. У такому разі покупець буде впевнений у якості.