Олександр Крамар: Український агропромисловий сектор сформував передумови для чергового ривка наступного року

21 Грудня 2017, 15:49

Український агропромисловий сектор сформував передумови для чергового ривка наступного року. Про це пише економічний оглядач Тижня Олександр Крамар.

За його словами, у вітчизняному продовольчому експорті зросла частка продукції з вищою доданою вартістю за рахунок продукції тваринництва, садівництва та ягідництва, а також продуктів переробки українського харчопрому.

"Вітчизняний продовольчий експорт значно диверсифікувався. Станом на 14 грудня Україна експортувала 18,6 млн т зерна, що на 1,4 млн т менше, ніж на аналогічну дату минулого року. Натомість у ньому зросла частка продукції з вищою доданою вартістю за рахунок продукції тваринництва, садівництва та ягідництва, а також продуктів переробки українського харчопрому. У 2016/17 маркетинговому році Україна експортувала 0,77 млн т цукру, збільшивши його поставки майже в 11 разів", – розповідає Крамар.

Він зазначає, що найбільш проривний 2017 з погляду нарощування експорту українського м’яса та вершкового масла.

"Різко зріс збут на зовнішні ринки найрізноманітнішої продукції українського тваринництва: до $977,7 млн за 11 місяців 2017-го проти $687,3 млн за той самий період рік тому. Найбільш проривний 2017-й з погляду нарощування експорту українського м’яса та вершкового масла. Вивіз останнього за 11 місяцівзабезпечив майже в 3,5 раза більше виручки порівняно з аналогічним періодом 2016-го (до $115,1 млн проти $33,4 млн)", – йдеться в матеріалі.

Крамар додає, що у 2017 році майже у 2,5 раза збільшився вивіз свинини, а виручка від продажу м’яса птиці, яка становить найбільшу статтю м’ясного експорту України, також зросла на 31% — до $355,4 млн проти $271,4 млн за 11 місяців 2016-го.

Загалом в Україні зростає експортоорієнтованість, а також спостерігається позитивна динаміка й у виробництві та експорті кукурудзяного крохмалю, який у сезоні-2016/17 зріс майже удвічі.

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»