“Огіркові” скандали у Європі трапляються часто, дістається й українцям

2 Червня 2011, 12:56

Наразі відомо про 16 жертв кишкової інфекції. У Єврокомісії не підтвердили інформацію про можливе зараження кишковою паличкою Escherichia coli внаслідок споживання огірків з Іспанії. Втім, багато країн обмежили імпорт європейських і, зокрема, іспанських огірків, що призводить до величезних збитків.

Спалах зараження цією ж кишковою паличкою був зафіксований у 2008 році у Франції, де понад 30 людей отруїлися яловичиною. Її люди купили в супермаркетах.

А на початку року у Німеччині, яка і у даний час є епіцентром захворювань кишковою інфекцією, було закрито тисячі фермерських господарств. Крім того, було знищено понад 8 тисяч курей. Причина – загроза ураження птиці та свиней діоксином, який було виявлено у кормах.

Фахівці підозрюють, що діоксин міг потрапити на ферми через корми, в яких використовуються відходи від виробництва біодизеля.

Масштаби нинішнього «діоксинового скандалу» вражають: виробник кормових жирів із землі Шлезвіґ-Гольштейн поставив на підприємства з виробництва кормів у північній і центральній Німеччині 527 тонн небезпечних кормів. Ці виробники згодом поставили корми на тисячі ферм по всій Німеччині.

Це вже не перший випадок вилучення з продажу курячих яєць, у яких знайшли діоксин. Новина про це викликала широкий резонанс торік. Тоді повідомлялося, що курей годували українською кукурудзою.

Однак згодом відсутність отрути в українській кукурудзі підтвердив київський Інститут екогігієни і токсикології ім. Ведмедя, німецька лабораторія Eurofins, а також нідерландські компанії Meunerie Liegeois і Doens Food, що імпортують нашу кукурудзу в Європу.

Німецькі ЗМІ однак писали, що скандал з яйцями – не перший, пов'язаний з українською сільськогосподарською продукцією.У 2008 році в країни Євросоюзу потрапила партія української соняшникової олії, забрудненої нафтою.

Хоч тоді ці домішки були визнані нетоксичними, але скандал спричинив серйозні економічні наслідки: експорт української олії загальмували на кілька місяців.

Зазначимо, що скандал із діоксином також було зафіксовано в Італії. Так, у 2008 році у моцареллі, виготовленій з буйволового молока, був виявлений діоксин.

На думку експертів, причиною появи токсичної речовини в молоці стало те, що пасовища опинилися в заражених зонах через проблеми з вивезенням сміття. Тоді поліція закрила для перевірки близько 25 заводів.

Також нещодавно зі складу однієї з сироварень на півночі Італії було вилучено близько 80 тонн сиру, який покусали миші. Всього поліція вилучила 2,021 тисячі сирних голів. Ціна цієї продукції оцінюється у 800 тисяч євро.

Збитки європейські виробники отримали і через спалахи ящура у Великій Британії. Зокрема, у 2001 році була введена заборона на імпорт тварин і м’ясомолочних продуктів із Европи у десятки країн. Були знищенні сотні тисяч голів великої рогатої худоби.

Тоді європейські споживачі, налякані поширенням ящура, все надавали перевагу м'ясу кенгуру.