Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що коронавірусна інфекція COVID-19 могла початися не з ринку морепродуктів у місті Ухань. Про це 8 травня на пресконференції в Женеві сказав експерт ВООЗ із зоонозних інфекцій і продовольчої безпеки Пітер Бен Ембарек, передає ТСН.
Експерт визнав, що ринок грав роль в поширенні коронавірусу, але не взявся стверджувати про те, що він був джерелом спалаху.
"Цей ринок точно грав якусь роль (в поширенні коронавірусу) – або як джерело спалаху, або під час її поширення, – сказав він. – Але ми не знаємо напевно, чи був він джерелом спалаху".
Ембарек не виключив, що хтось із покупців або продавців міг занести інфекцію на ринок, і згодом вона поширилася серед населення.
За попередньою версією, COVID-19 спалахнув на ринку морепродуктів в китайському Ухані (адміністративний центр провінції Хубей), який було закрито з 1 січня. Як з’ясувалося, першою інфекцію підхопила продавчиня креветок.
Вірус вражає дихальні шляхи. Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка і важке дихання. Збудник передається від людини до людини. Вірус не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку, а також з хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань. Ліків, рекомендованих для профілактики або лікування, немає.
Згідно з рекомендаціями МОЗ, щоб не захворіти, потрібно: уникати контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція – 1,5 метра); не торкатися обличчя, зокрема очей, носа та рота; термічно обробляти продукти. У разі появи перших симптомів ГРВІ слід невідкладно звернутися до свого сімейного лікаря.
Зазначимо: більшість людей, які хворіють на COVID-19, переносять його як звичайний ГРВІ. ВООЗ оцінює летальність від захворювання на рівні 3,4%.