Комісія з надзвичайних ситуацій Києва затвердила умови для роботи літніх майданчиків кафе та ресторанів під час карантину. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко у Telegram.
Майданчики зможуть працювати тільки з дотриманням визначених норм безпеки. Зокрема:
- відстань між столиками 1,5 метри
- не більше двох відвідувачів за одним столиком (без врахування дітей до 14 років)
- засоби захисту в персоналу.
Окрім того, літнім та сезонним майданчикам, що отримували документи в 2019 році, Департамент містобудування та архітектури видасть нові документи на розміщення без опрацювання і погоджень.
Нагадаємо, раніше київський міський голова Віталій Кличко розповів, які заклади запрацюють у Києві з 12 травня.
Зазначимо: в Україні станом на 9:00 8 травня виявлено 14 195 випадків COVID-19. З них 361 летальний. 2706 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 504 нові випадки.
Нагадаємо, COVID-19 спалахнув на ринку морепродуктів в китайському Ухані (адміністративний центр провінції Хубей), який було закрито з 1 січня. Як з’ясувалося, першою інфекцію підхопила продавчиня креветок.
Вірус вражає дихальні шляхи. Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка і важке дихання. Збудник передається від людини до людини. Вірус не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку, а також з хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань. Ліків, рекомендованих для профілактики або лікування, немає.
Згідно з рекомендаціями МОЗ, щоб не захворіти, потрібно: уникати контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція – 1,5 метра); не торкатися обличчя, зокрема очей, носа та рота; термічно обробляти продукти. У разі появи перших симптомів ГРВІ слід невідкладно звернутися до свого сімейного лікаря.
Зазначимо: більшість людей, які хворіють на COVID-19, переносять його як звичайний ГРВІ. ВООЗ оцінює летальність від захворювання на рівні 3,4%.