Із 2013 року вартість набору основних продуктів в Україні зросла на 126%. Про це пише Слово і Діло.
Зазначається, що при цьому частка вартості продуктового кошика відносно середньої зарплати залишилася майже незмінною: в січні 2013 року вона становила 15%, а в січні 2017-го – 16%.
Мова йде про розрахунок на одну людину лише найнеобхіднішого мінімуму продуктів. Сюди традиційно входять: два види хліба (разом 8,4 кг), макаронні вироби (0,3 кг), борошно (0,8 кг), рис (0,2 кг), пшоняна (0,1 кг), гречана (0,2 кг) й вівсяна (0,1 кг) крупи, картопля (8 кг), капуста (2 кг), огірки (2,1 кг), морква (0,7 кг), буряк (0,7 кг), цибуля (0,8 кг), яблука (5 кг), цукор (2 кг), соняшникова олія (600 г), яловичина (1,3 кг), свинина (0,7 кг) і м’ясо птиці (1,2 кг), сало (0,2 кг), ковбасні вироби (0,7 кг), свіжа риба (0,6 кг), молоко (5 л), вершкове масло (0,4 кг), сир твердий (0,3 кг), сир м’який (0,8 кг), сметана (400 г) і яйця (18 штук). Все це – норми споживання, затверджені в листопаді минулого року Кабінетом міністрів України.
Таким чином, якщо приблизно на один і той самий мінімальний набір продуктів на початку 2013 року українець витрачав 454 грн, то нині – 1026 грн. При цьому тоді середня заробітна плата складала 3 тис. грн, то сьогодні – 7,36 тис. грн.
Нагадаємо, український уряд затвердив набори продуктів харчування, набори непродовольчих товарів та набори послуг для основних соціальних і демографічних груп населення.