Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Французькі фермери злякалися конкуренції з українською сільгосппродукцією

24 Січня 2024, 14:26

«Перспектива майбутнього членства України в Європейському Союзі викликає занепокоєння як у французьких, так і в європейських фермерів», – повідомляє провідний французький економічний часопис Les Échos. – Шість фермерських організацій ЄС уже закликали Брюссель обмежити імпорт української продукції. Навіть якщо аграрний світ не заперечує проти підтримки української оборони за допомогою митних зборів, наслідки зняття обмежень для імпорту української сільськогосподарської продукції відчуваються вже зараз».

Зокрема, згідно з даними Les Échos, від конкуренції з українським виробником «потерпає» яєчна галузь. «Приклад з курятиною та похідними продуктами не вселяє оптимізму в перспективі майбутньої інтеграції України до Євросоюзу», – зазначає медіа.

«Хоча майбутній вступ України є фактором стабільності та миру в усьому світі, потрібно буде приділити особливу увагу темі сільського господарства, щоб за 10-15 років сам цей вступ став можливим», – наголошує Домінік Шарже, голова французької профспілки «Сільськогосподарська кооперація» (La Coopération agricole). Він наводить дані доповіді дослідницької структури – Центру Жака Делора (Jacques Delors Centre), згідно з якими до 2021 року корисна площа сільськогосподарських угідь в Україні була більшою, ніж у Німеччині та Польщі разом узятих. Йдеться про 41 мільйон гектарів, порівняно з майже 28 мільйонами у Франції, провідного європейського виробника.

Навіть за умов війни, вважають у «Сільськогосподарській кооперації», українська структура виробництва залишається конкурентоспроможною.

«В середньому на одного фермера припадає близько 100 гектарів, тоді як у Франції – 69 гектарів, – зазначає Домінік Шарже. – Існують 200 гігантських підприємств з площею понад 10 000 гектарів».

У травні 2022 року, щоб підтримати Україну, ЄС вирішив спростити надходження української продукції на свої ринки, скасувавши митні збори та квоти. Але ці кроки не всіх втішили. Зокрема, французькі птахівники та фермери, які спеціалізуються на вирощуванні буряків, забили на сполох. Профспілка Анволь (Anvol) порахувала, що українська курятина вдвічі дешевша у виробництві за французьку, і що її експорт неухильно зростає. Птахівники звернулися по захист до французького міністра сільськогосподарства, щоб відновити квоти та врятувати власний бізнес.

«Виробники яєць також занепокоєні, – пише часопис Les Échos. – У цьому секторі Франція є одним з європейських лідерів. Через пташиний грип, що знищив кілька мільйонів
курей, імпорт яєць різко зріс, щоб задовольнити рекордний попит. Рівень самозабезпеченості Франції впав зі 103% у 2021 році до 95,4% у 2023 році. Імпорт яєць натомість підскочив на 136%. За перші вісім місяців 2023 року Україна стала провідним постачальником яєць в ЄС». Місцеві виробники в паніці.

Аналогічна ситуація на цукровому ринку.

Французькі підприємці настрашені перспективою банкрутств, через конкуренцію з українцями.

З тривогою дивляться на Схід французькі виробники вершкового масла, молочної продукції, зерна та кукурудзи. «В Україні дешевша праця й не такі суворі вимоги щодо пестицидів та інших токсичних препаратів», – скаржаться французькі аграрії своїм політикам і вимагають «не бути наївними та якнайшвидше відновити квоти, які існували до 2022 року».