У квітні цього року Алессандро Братті надіслав італійському уряду попередження. Як генеральний секретар управління у справах річки По, він зіткнувся з елементарною проблемою: нестачею води. В озері Ґарда та річці По знову історично низький рівень води для цієї пори року.
Братті, сам агроном, знає, що це означає: на регіон чекає чергова посуха. Через кілька тижнів на регіон Емілія-Романья впадуть лавини води й намулу. На прес-конференції міністр цивільного захисту говорив про нову реальність: «Ніщо вже ніколи не буде таким, як колись, це демонструють актуальні події», сказав Нелло Мусумечі.
Кліматичні зміни прийшли в Європу. Зона комфорту, в якій континент зручно влаштувався, поступається місцем гнітючій спеці, через яку пересихають річки, горять ліси та гинуть посіви. Асоціація фермерів Німеччини з тривогою констатує, що щорічні обсяги врожаю «значно нижчі за середній показник періоду з 2014 по 2021 роки».
Якими б різними не були кліматичні моделі, «всі вони приходять до висновку, що посухи збільшаться, як стосовно площі, так і тривалості посушливих періодів», каже Матін Каїм, директор Центру досліджень розвитку Боннського університету. Найбідніші регіони світу постраждають більше за Європу. Але тоді як рівень ґрунтових вод у світі знижується, кількість людей, які хочуть їсти, зростає. Як дати цьому раду?
Відповіді можуть дати дослідники рослин. Вже кілька років вони мають інструменти, які дозволяють цілеспрямовано модифікувати генетичний матеріал рослин, надаючи їм більшої посухостійкості або впроваджуючи стратегії захисту від шкідників, без імплантації чужорідних для виду генів, як у добре відомій «Bt кукурудзі». У неї вставили ген бактеріального білка, який знищує певних комах-шкідників.
Читайте також: Внаслідок змін клімату світу загрожує глобальна водна криза – ООН
Тим часом дослідники можуть керувати геномом рослини, як диригенти, вимикаючи, посилюючи або змінюючи певні характеристики, іноді змінюючи лише окремі складники – редагування геному або генетичні ножиці – так називають цей процес.
«Дослідники можуть керувати геномом рослини, як диригенти, вимикаючи, посилюючи або змінюючи певні характеристики, іноді змінюючи лише окремі складники – редагування геному або генетичні ножиці – так називають цей процес»
Але вченим це не дозволено, принаймні в Європейському Союзі (ЄС). Нещодавно Європейський суд ухвалив рішення, згідно з яким нові процедури можуть застосовуватися в країнах-членах ЄС лише за надзвичайно ускладнених умов. Поки екологічні організації раділи, наукові та селекційні спілки були вражені. Адже фактично зміни, які вони вносять за допомогою генетичних ножиць, більше не відрізнити від тих, що вносяться за допомогою класичної селекції.
Це рішення ставить перед дилемою і ЄС. Адже решта світу оцінює ситуацію геть інакше, а це, натомість, впливає на те, які товари можна імпортувати. Європа дедалі більше відстає як у науковому, так і в економічному плані. Про це йдеться в дослідженні самої Європейської комісії від 2021 року. Якщо Єврокомісія доб’ється свого, то ставлення до процедур має змінитися вже за кілька тижнів.
На початку липня вона хоче надати пропозицію парламентові в Страсбурзі щодо умов, за яких нові методи можна буде запроваджувати в країнах-членах ЄС. Але чи підтримають депутати Європарламенту таку пропозицію – під питанням.
Щоб зрозуміти, звідки взялось це несприйняття нових методів генної інженерії, доведеться зазирнути в далеке минуле. Особливо у Німеччині, Австрії та Франції ставлення до методів генної інженерії завжди було неоднозначним. Воно приправлене упередженнями та страхами, які десятиліттями плекали зокрема екологічні організації та частина партії Зелених. Вплив Ґрінпіс, серед іншого, і сьогодні сприяє тому, що так званий золотий рис, виведений у 1990-их роках сорт, до якого за допомогою генної інженерії додали провітамін А, не вирощують або вирощують лише в обмежених масштабах.
Ґрінпіс стає на заваді
Нещодавно навесні Ґрінпіс втрутився у ситуацію на Філіппінах, де після багаторічних протестів західних природоохоронних організацій та зриву польових випробувань вирішили розпочати масове виробництво у 2022 році. За даними журналу Transgen, вони використали положення, згідно з яким громадяни також можуть звернутися до суду, якщо бачать загрозу своєму здоров’ю. Результат цієї блокади вражає: за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, від 250 тисяч до 500 тисяч дітей сліпнуть або страждають від серйозних порушень розвитку і вмирають щороку, переважно в країнах Азії, через дефіцит вітаміну А. Сподіваються, що хоча б частину цих дітей вдасться врятувати від такої долі.
Часто повторювані звинувачення, мовляв вирощування генетично модифікованих рослин призводить до залежностей і надстійкості, також не витримують критики, вважає економіст-аграрій Матін Каїм. Він досліджує генну інженерію в сільському господарстві Індії та інших країн вже понад 25 років, «і там, де фермери використовують стійкі до шкідників сорти, ми бачимо не лише вищі врожаї і, відповідно, вищі доходи, а й значно менше використання пестицидів».
Лише минулого року він опублікував дослідження, в якому йдеться, що щорічні викиди CO₂ в ЄС можна було б скоротити на понад 30 мільйонів тон, якби тут вирощували генетично модифіковані кукурудзу, ріпак і цукровий буряк. Подібних висновків дійшли Американська наукова асоціація (AAAS), Американська медична асоціація, Всесвітня організація охорони здоров’я, британське Лондонське королівське товариство.
Єдність науки, але передусім зміна клімату, ставить тепер німецькі екологічні асоціації в скрутне становище. WELT AM SONNTAG має внутрішній стратегічний документ екологічної організації Aurelia, про який також писав журнал Cicero. У ньому буквально сказано: «Використовуючи переважно наукову аргументацію, ми можемо лише програти, бо нам нічого протиставити авторитетним рамкам Німецької національної академії наук Leopoldina ,Follow the Science‘. Саме тому необхідний новий наратив.
Читайте також: Die Welt: Правда про погодні катастрофи
Однак це базується не на дослідженнях і фактах, а на емоціях, як-от свобода вибору, любов до природи (бджіл) і влада насіннєвих компаній. У майбутньому до інструментарію також має увійти інструмент «Твіттер-шторм», «щоб впливати на дебати та рейтинги в Твіттері».
Невдоволення рішенням Суду ЄС також зростає і серед єврокомісарів. Вимоги, необхідні для схвалення генетично модифікованих рослин, включають багаторічні польові випробування для перевірки росту, врожайності та безпечності модифікованих рослин. «Але в Німеччині та більшості інших країн ЄС їх неможливо провести», говорить Гольґер Пухта, керівник Інституту рослинництва в Карлсруе.
Окрім того, правила також поширюються на всі генетично модифіковані сорти зернових, фруктів та овочів, які ЄС імпортує з-за кордону. Однак такі країни, як Китай чи держави Південної Америки, дедалі частіше відмовляються від розмежування між старими і новими генетичними методами селекції, «бо це більше неможливо», пояснює Пухта. Однак правила затвердження передбачають, що кожна зміна має бути доведена. Була навіть ідея маркування тих місць у генетичному матеріалі рослин. «Але це повне божевілля, адже для цього треба знову вводити в рослину чужі гени», говорить науковець.
Втім, судді зробили одне: з моменту винесення рішення селекція за класичними методами також вважається «генетично модифікованими організмами». Тут теж змінюються гени. Селекціонери опромінюють генетичний матеріал рослин або обробляють його хімічно, щоб отримати якомога більше мутацій. Тоді вони відбирають рослини, які, на їхню думку, особливо вдалися. Тим не менш ці процедури не підпадають під суворі правила, «бо так робилося завжди», без ілюзій говорить Пухта.
Суперечка про генну інженерію
Тим часом, в ЄС з’явилася цікава практика, яка дозволяє все ж впроваджувати генетично модифіковані рослини. Під час голосування в комітетах прихильники і противники блокують один одного, так що згоди досягти не вдається. У такому випадку Єврокомісія зобов’язана діяти відповідно до чинного законодавства, пише Transgen. Іншими словами, рослина, яка була класифікована як безпечна, буде схвалена. Таким чином до лютого 2023 року вже допустили 91 генетично модифіковану рослину.
Дослідження НАСА та Потсдамського інституту досліджень впливу клімату підтверджують побоювання італійського міністра Мусумечі. Наслідки зміни клімату будуть відчутні на полях раніше і сильніше, ніж передбачалося досі. Вчені створили моделі для найважливіших сільськогосподарських культур, щоб показати, як рослини реагують на зміну температури та опадів: до кінця століття врожайність кукурудзи в деяких регіонах може впасти майже на чверть від середнього по світу.
«Уповільнення зміни клімату та впровадження відповідних стратегій адаптації – найважливіші заходи для того, щоб прогодувати світ і захистити навколишнє середовище»
«Уповільнення зміни клімату та впровадження відповідних стратегій адаптації – найважливіші заходи для того, щоб прогодувати світ і захистити навколишнє середовище, говорить Матін Каїм. Їх не можна протиставляти один одному. «Голодуючі спробують все, щоб отримати їжу, включаючи вирубку тропічних лісів – це був би найгірший з усіх варіантів».