Такі цифри були озвучені виробниками харчової галузі на зустрічі, що відбулася у Держкомпідприємництві.
«Щорічно людина споживає у середньому 101 кг хлібу. Тобто на рік в Україні випікається близько 4,6 млрд. кг. В той самий час статистика показує, що у нас виробляється усього лише 1,8 млрд. кг. Але ж нестачі хлібу немає. Виходить, решта – а це більше половини – просто випікається у тіні», – наголосив він.
Під час зустрічі пекарі також поскаржилися на нечесну конкуренцію. Хлібзаводи, які сплачують всі податки та виплачують працівникам повністю офіційні зарплати, опиняються у нерівних умовах із тими пекарнями, в яких виробництво оформлено на кілька приватних підприємців.
«Як може виробник, який сплачує білу зарплату та всі податки, конкурувати із пекарнею, де стоять 6 ліній і кожна з них оформлена на окреме ПП на спрощеній системі оподаткування?», – зазначив Бродський.
За даними виробників, найбільш тінізовані ринки праці у хлібопекарській галузі в Закарпатській – 90%, Тернопільській – 86%, Івано-Франківській – 76%областях.
Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує подовжити дію квот на експорт зернових до 30 червня.