Державний прапор України перевертають, підпалюють, рвуть і навіть “змивають” в унітаз

23 Серпня 2013, 08:22

Ще 2007 року книгу тодішнього прем'єр-міністра Віктора Януковича "…І рік при владі" оздобили перевернутим прапором.

Черговий конфуз із Януковичем трапився 2010 року під час неформального саміту президентів країн СНД у Криму. Тоді зустріч із президентами Росії Дмітрієм Мєдвєдєвим, Білорусі Алєксандром Лукашенка, Азербайджану Ільхамом Алієвим, Вірменії Сержом Саргсяном та Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим відбулась на тлі перевернутого державного стягу.

У жовтні 2010 року державний прапор України, що висів на флагштоку навпроти Черкаської міської ради, був розмальований фашистською свастикою. Факт наруги над прапором зафіксували і камери відеоспостереження на будівлі мерії. Проте міліція Черкащини не побачила злочину у нарузі над державним прапором, який вважає "шматком тканини". 

2011 року на сміливій фотосесії ЗМІ упійпали Паніченко Лесю, керівника апарату Апеляційного суду Черкаської області біля державного прапора. Як повідомляли у ЗМІ,  до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України та голови Служби безпеки України звернулись із проханням розглянути можливість притягнення судді до кримінальної відповідальності. Проте невідомо, чим закінчилась ця справа.

Того ж року під час святкування Дня державного прапора України  регіонали у Харкові під час бійки порвали найбільший у світі прапор України.

Тоді представники Української народної партії винесли прапор розміром 45 на 30 метрів в початок площі, в місце навпроти облдержадміністрації сьогодні в 11.00. Це жовто-синє полотнище вважається найбільшим у світі прапором України, його пошила вдова шахтаря, пенсіонерка з Донецька.

У березні 2012 року стало відомо про черговий конфуз із державним прапором у Тернопільській  обласній державній адміністрації. У фойє з одного боку державний прапор розміщений правильно, а  з іншого – перевернутий.

    

Напередодні 9 травня у Харкові почали обривати синьо-жовті прапори України.

 

 

 

У квітні працівники комунальних служб у Чернігові збирали сміття на полотнище, схоже на Державний Прапор України. Інформацію за цим фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення.

Справжній скандал спричинив вчинок басиста американського рок-гурту «Bloodhoud Gang»  Джареда Хасселхоффа. На київському концерті  він «справив нужду» на прапор України. Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом наруги над державним прапором України. Пізніше Служба безпеки України заборонила музикантові в'їзд в Україну на 5 років. Своє обурення висловив навіть прем'єр-міністр Микола Азаров. Зокрема він заявив, що що учасникам американського панк-гурту потрібно заборонити в'їзд в Україну назавжди. 

Після цього Хасселхофф вибачився перед українцями, аргументувавши свій вчинок розігруванням дійства, артефактом якого був спеціальний пристрій з помпою у вигляді чоловічого статевого органу. "У більшості країн, в яких ми виступаємо, ми вішаємо на сцені прапори. Тобто це лише збіг обставин, що він опинився там, коли ми розігрували своє дійство. Я не розумію, чому українці ображаються на мене за кетчуп, який я розбризкував перед прапором (за його словами у пристрої містився саме кетчуп – Ред.). Проте якщо все-таки це їх образило, я вибачаюся перед українськими людьми, країною і урядом", – сказав гітарист.

На початку серпня у мережі з'явилося відео рекламного ролика, на якому в унітаз змивається "стікер"-освіжувач компанії Henkel у вигляді українського прапора.

У відповідь на це українські користувачі розпочали тролити офіційну сторінку компанії Henkel та розміщувати на ній фото зі стікером, стилізованим під німецький триколор. Після цього компанія Henkel вибачилась за рекламний ролик, а також заявила, що вирішила припинити вихід продукту в синьо-жовтій гамі.

21 серпня невідомі підпалили п’ять державних прапорів України на флагштоках навпроти Донецького міськвиконкому. Відтак начальник управління благоустрою та комунального обслуговування Донецької міськради Костянтин Савінов подав заяву у міліції, аби та здійснила перевірку безчинство. Згодом міліція відкрила кримінальне провадження за фактом підпалу п'яти прапорів біля Донецького міськвиконкому. 

Чергове непорозуміння – знову у Донецьку: у рекламі святкової програми місцевого караоке-буфету «Бухарест» використали державний символ. На рекламі – гола модель, зачіска якої прикрашена стрічками в національних кольорах, закликає людей відзначити День Незалежності України у громадському закладі. Окрім того, прапор України у моделі розміщений між сідниць.

Позначки: