Експерт: “війни” із забудовниками можуть перерости у передвиборчі баталії

17 Серпня 2013, 19:20

«Цей тренд взагалі змінює багато чого не тільки в міській, а й національній політиці. І говорить про те, що вибори київського мера – це не суто міський порядок денний, а й порядок денний, в центрі якого стоїть право людей на місто», – заявив Карасьов.

Політолог вважає, що такі протести можуть перерости в політичні.

«Боротьба із забудовниками – це фактично щоденна боротьба за виживання, за своє місто. Це буде одним з питань на вибори в Київраду, виборах мера столиці і, можливо, одним з ключових – наступних парламентських і навіть президентських виборів. Більше того, в цій політиці формуються нові міські активісти, які потім можуть долучитися і до політичних сил чи стати учасниками загальнонаціональної політики», – вважає політолог.

На його думку, збільшення цих протестів в Києві зумовлено трьома причинами:

«По-перше, це – демонстраційний ефект, що спостерігається сьогодні й у світі, – це боротьба комерційних забудовників і людей за життєвий простір. Це – продовження світового тренду – протести проти перетворення міст в об’єкти комерціалізації. По-друге, зважаючи на те, що забудовники почали втручатися в окремі мікрорайони, де є своя логіка, і руйнувати екологію життя, в українців урвався терпець. І третя причина – Київ – політизоване, опозиційне місто. Люди ж не знають, хто причетний до конкретної забудови, думаю, що представники донецької команди, і це додає вже політичних аргументів для війни із забудовниками».

Як зауважує політолог, політтехнологам нині досить важко нав’язати віртуальну модель штучного конфлікту, оскільки люди готові захищати лише свої базові інтереси.

«Люди вже втомилися бути пасивними і відступати під натиском комерціоналізації міста – перетворення його на джерело незаконного збагачення», – додав він.

Нагадаємо, останнім часом протести проти забудов у Києві активізувалися. Так, 8 серпня кияни взяли штурмом скандальне будівництво супермаркету на вулиці Маяковського. А 13 серпня кілька сотень людей вийшли на акцію протесту проти забудови скверу на масиві Березняки в Києві.

Позначки: