Адвокат: відставка представника України в Євросуді не вплине на розгляд скарги Тимошенко

17 Серпня 2013, 11:34

«Воно не може вплинути на долю справи, тому що це людина, яка представляє Україну саме від уряду України у ЄСПЛ. Хто б там не був, на діяльність Європейського суду у цій справі і на розгляд справи воно вплинути не може», – наголосив Плахотнюк.

«На нашу скаргу це ніяк не може вплинути. Питання у причинах. Мені б було цікаво послухати його, чому він пішов у відставку. Якщо людина не хоче працювати, то це через якісь причини. Не думаю, що це за сімейними обставинами», – додав адвокат.

Як повідомлялось, урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький йде у відставку найближчим часом. За словами міністра юстиції Оленм Лукаш, Кульчицький покидає пост "з особистих причин".

На думку експертів, влада змінює представника України в Євросуді, щоб захиститися від звинувачень у вибірковому правосудді.

Коментуючи Тиждень.ua відставку уповноваженого України у справах Євросуду, адвокат Валентина Теличенко зазначила, що дуже складно бути адвокатом українського уряду в ЄСПЛ, «адже довести, що порушення прав людини не було там, де це порушення мало місце,  і було воно дуже грубим, часом – просто  брутальним, – завдання для чарівника».

«Саме на чарівника, напевно, розраховує наша держава, коли вперто ігнорує обов’язок виконувати рішення ЄСПЛ, коли не робить висновків з пілотних справ проти України, – сподівається, що чарівник затьмарить розум суддям ЄСПЛ і зробить невидимою ганебну поведінку держави. Держави, яку й демократичною називати стає дедалі складніше. Замість того, щоб використати знання уповноваженого  України в Європейському Суді для покращення ситуації, наша  держава їх використовує лише як фіговий листок», – пояснила Теличенко, додавши, що не кожен погодиться бути в такій ролі.