Переселення сирійських біженців до Вірменії може спричинити новий конфлікт на Кавказі

14 Серпня 2013, 14:52

У зв’язку із громадянською війною у Сирії майже 2 млн. біженців знайшли притулок у сусідніх країнах, на Кавказі та у Північній Африці, близько 10 тис. біженців із Сирії переселилися до Вірменії, що є їхньою історичною батьківщиною. 

До початку громадянської війни у Сирії проживало близько 100 тис. вірмен-християн. У місті Алеппо, що стало епіцентром конфлікту, проживало 80% вірменської громади Сирії. Тепер уряд Вірменії навіть запропонував збудувати спеціальний район «Нове Алеппо» у місті Аштараку для поселення тих вірмено-сирійських біженців, що вже емігрували на історичну батьківщину.

За даними вірменського уряду вже більш ніж 7 тис. сирійських вірмен заявило про своє бажання повернутися до Вірменії і, як стверджує оглядачка Eastbook.eu Адріана Ворен, «є вже думки про те, що прийом такої кількості біженців розглядається вірменським урядом як потенційний розвиток для економіки, що перебуває зараз у стані стагнації». Проте, директор Регіонального Центру Безпеки у Єревані Річард Гірагосян стверджує, що саме слабка економіка та високий рівень корупції роблять Вірменію непривабливим і швидше за все тимчасовим місцем перебування для глобальної сирійської діаспори.

Наразі невідомо, на який термін Нагірний Карабах прийняв у себе невелику кількість біженців і розпочав будівництво окремого житла для них. Проте, саме це може стати причиною розвитку нового загострення конфлікту у регіоні. Заступник міністра закордонних справ Азербайджану Араз Азімов вже висловив своє занепокоєння щодо переселення сирійських вірмен до нагорного Карабаху. За його словами Азербайджан не проти поселення вірменських біженців із Сирії у інші регіони, але зовсім проти їхнього поселення у Нагорному Карабаху. На його думку, існують інші причини, що впливають на рішення поселити біженців саме у цьому регіоні. Рубен Матеосян, керівник регіонального відділу справ з мігрантами та біженцями, аргументує рішення поселення біженців із Сирії вірменського походження у Нагірному Карабасі тим, що «це регіон із кращим кліматом, родючою землею і там також проживають мігранти» і саме тому сім’ї біженців із Сирії обирають цей регіон для поселення.

Бажання Вірменії поселити у себе біженців із Сирії отримало підтримку із-зовні. Так, підкомітет Сенату США оголосив про надання гуманітарної допомоги Вірменії на допомогу біженцям, кількість яких зростає.

Крім того, Вірменський Національний Комітет Америки звернувся до Сенату із прохання посприяти у реалізації деяких ключових пріоритетів у допомозі сирійсько-вірменській громаді. Серед них прохання про грошову допомогу у сумі $5 млн для допомоги Нагірному Карабаху та $50 млн для допомоги Вірменії для формування фондів для допомоги вірменському та християнському населенню, що постраждало від конфліктів на Близькому Сході.