Табір на Трухановому: як і скільки заробляли на шведах

Суспільство
22 Червня 2012, 12:24

Українська гостинність вже стала легендою. Певно тому в перший день шведського заселення на іноземців очікував сюрприз – відсутність води в душах та електрики в таборі. Тож бідолашні шведи після українського шампанського були змушені купатися у Дніпрі та ходити в туалет ледь не зі свічками. Не в кращій ситуації опинився й «офіс» міліції та швидкої – робітники ледь встигли звести будиночок на пляжі, однак всередині він радше нагадував коробку з голими картонними стінами, ніж офіс екстрених служб. За такі умови іноземці мали сплачувати в середньому по €15 за ніч. Щоправда, самі гості не скаржаться.

«У таборі все чудово, скаржитись немає на що. Деякий час у нас не було води й електрики, однак це дуже швидко виправили. Радше більше проблем ми маємо з успіхами нашої збірної на турнірі», – розповідає Віктор, уболівальник.

Перше, що побачили іноземці, ступивши на землю Труханова, – радянську «наливайку».  Маючи досить дорогий алкоголь у себе вдома, іноземці з радістю купували українське спиртне. На літній терасі «наливайки» ледь не щодня сиділи 20–30 шведів, які дудлили пиво галонами. Коли градус алкоголю в організмі перевищував норму, гості йшли до своїх наметів. Вільні місця займали інші. Ті ж, хто не встиг зайняти місце в генделику, ходили за випивкою до магазинів. Пішохідним мостом час від часу проносили цілі ящики питва.

Читайте також: Останній марш шведів у Києві

Однак не пивом єдиним. Щоби влаштувати дозвілля іноземців, наші організатори понавигадували чимало розваг. Крім стандартних заборон на купання у Дніпрі (на які ніхто не звертав уваги),  українці підготували для шведів волейбольний майданчик, пейнтбол, ігрову зону з різними видами «малих ігор» на кшталт настільного футболу та справжній БТР. Хоч як дивно, машина була на ходу. А покататися на ній можна всього-на-всього за $100.

До речі, виїхати з острова на таксі – задоволення недешеве. Так, 15–20 км власники автомобілів із жовтими шашечками згодні подолати за якихось 100 грн. Пояснюють просто – тариф такий.

«Ви ж зрозумійте, хлопці вертаються на острів порожні, без пасажирів. Тому й тарифи такі високі. Хоча, якщо спіймати людину, що вже здала зміну і прямує додому, можна заплатити менше», – розповідає диспетчер Людмила.

Поряд з інформаційним центром величезна купа рекламних оголошень, де пропонують і туристичні подорожі до Чорнобиля, і безкоштовне пиво, й Wi-Fi. І все це має підводні камені. Тури до Чорнобиля, які раніше обходилися охочим у кількасот гривень, коштують усі 1600, Wi-Fi задорогий навіть для Києва, а «безкоштовне пиво» – це лише 20 пляшок і дають їх за купівлю інтернету.

Читайте також: Іноземні фани: Знав, що їду до пекла

Останній, до речі, можна назвати золотим, бо коштує він 299 грн на тиждень. Це удвічі більше за… місячний тариф київських провайдерів. Заробити на іноземних гостях намагалася компанія Bilink. Іноземцям пропонували укласти угоду на користування worldweb, уклавши угоду через інтернет. Розплачуватися потрібно було кредитними картками.

 «Ми мали піший тур Києвом. Дивилися кілька церков, кілька пам’ятників. За все віддали 50 гривень», – розповідає Аксель.

 «Враження? Все нормально. Але не більше. Я, певно, вже ніколи сюди не приїду. Оскільки є дві проблеми: незнання українцями англійської мови та занадто різні культури. Наприклад, у нас у Швеції одна хвилина – це одна хвилина. А у вас чомусь хвилина може розтягнутися і на 5, і на 10 хвилин. І навіть півгодини. Це для мене незрозуміло», – каже Віктор.

Читайте також: Як шведи розважалися у Києві

«Які гарні шведи», – каже дівчина на високих підборах своїй подрузі, споглядаючи високих вікінгів-блондинів з блакитними очима.

«Так, треба собі знайти когось», – відказує інша. І дівчата рушають вздовж Пішохідного мосту, активно вихляючи стегнами, затягнутими у маленькі шорти. Шведи проводжають українок поглядами і вертаються до свого пива.

Після завершення виступів своєї збірної на чемпіонаті шведські вболівальники мають залишили табір на Трухановому 21 червня. Острів, між тим, вже очікує на нових гостей. Найімовірніше, англійців.

Позначки: