Іноземці прогнозують перемогу України та сумують через скорий від’їзд

Суспільство
19 Червня 2012, 21:49

20-річний Олександр Михайленко зі Львову, за його власним зізнанням, почав «готуватися» до сьогоднішнього матчу збірної України ще з 10 ранку. З кожним новим кухлем пива його оцінка шансів нашої команди ставала дедалі оптимістичнішою. Так, якщо десь о другій дня він розповідав кореспонденту Тижня, що «наші переможуть 1-0», то за пару годин, випадково перетнувшись у фан-зоні, ми почули впевнене «розгромимо їх 5-0».

Подібні оцінки давали і більшість інших вболівальників у фан-зоні: українці (що очевидно), французи (яким перемога нашої збірної загалом вигідна) та шведи (які вже вилетіли з турніру). Навіть  англієць Річард із Нотінгема сказав: «Ви – дуже сильна команда. Десь п’ята за силою на турнірі. А ми гірші – часи нашої слави минули».

Квитки на матч Швеція-Франція, що сьогодні пройде в Києві, на Хрещатику можна було купити без жодних проблем і за цінами нижче номіналу. В основному в ролі перекупників виступали шведські фани, які дещо втратили інтерес до турніру після того, як їхні улюбленці позбулись усіх шансів. Отримані за квитки гроші скандинави, вочевидь, мали намір одразу ж і витратити на пиво у своєму «шведському куточку» – безперечному  емоційному центрі усієї фан-зони.

Читайте також: Як дивилися матч Україна-Франція у київській фан-зоні

За час перебування у Києві доброзичливі шведи встигли стати улюбленцями киян, з яких багато хто висловлює у соцмережах сум з приводу скорого від’їзду скандинавів. Улюблену кричалку останніх, «Вставаймо, синьо-жовті», українці вивчили дуже швидко, і радо співали її разом зі шведами – адже прапори обох країн ідентичні.

Гості також всіляко висловлювали своє захоплення нашою країною – з безлічі шведів, з якими встиг познайомитися кореспондент Тижня, жоден не виказав негативного ставлення до України (хоча окремі все ж тактовно вказували на «деяку неготовність» наметового містечка на Трухановому острові).

«Багато хто з моїх друзів залишився вдома, начитавшись статей про расизм в Україні та загальну атмосферу диктатури, – розповів Тижню 28-річний Мандус Андерссон із Уппсали, – але зараз ми бачимо, що це зовсім не так, і шкодуємо, що наші друзі не наважилися на мандрівку сюди». На наше зауваження, що українська міліція стала такою лагідною та толерантною лише на період чемпіонату, Мандус здивовано знизав плечима.

Читайте також: Британські фани про Україну: знав, що їду до пекла

В тому, що ЗМІ, насамперед закордонні, активно «попрацювали» над іміджем України на Заході, ми мали можливість пересвідчитись багато разів. Чимало іноземців виявляли неабияку цікавість до політичної ситуації в Україні та виявляли велику стурбованість справою Юлії Тимошенко. «Я маю англійське коріння, але сьогодні вболіватиму за Україну. В такій ситуації ізоляції, в якій ви опинилися, мені б хотілося хоч таким чином вас підтримати», – розповів нам американець Джон, родом з Джорджії.

«Я постійно буваю в Україні протягом останніх дев’яти років. І на мою особисту думку, єдина велика ваша проблема в плані демократії – це ув’язнення Юлії Тимошенко», – додав його співвітчизник Білл, волонтер-баптист із Північної Кароліни.

Читайте також: Репортаж з шведського табору

Однак скоро іноземцям стало не до демократії та справи Тимошенко – їм випала нагода поспостерігати за унікальним українським атракціоном під назвою «акція руху FEMEN». Феменки продовжують боротьбу проти ЄВРО навіть після того, як воно вже досягло свого екватору, тож втратити нагоду зняти футболки посеред «шведського містечка» вони не могли. Застрибнувши на довгі дерев’яні лавки, за якими синьо-жовті спілкуються та п’ють пиво, активістки показали оголені груди з написом «FUCKEURO 2012». Хтось із шведів засвистів, хтось зааплодував, більшість просто знімала те, що відбувається, на мобільні телефони. Однак одному з шведів гасло феменок не сподобалось категорично, і він плюснув на активістку пивом. Та почала істерично вибивати з рук пластикові стаканчики у всіх, хто потрапляв під руку. Вгамували її лише працівники охорони, які передали феменку в руки міліції.

«Яка дивна і цікава країна…», – через певний час прокоментували все, що вони бачили, два чорношкірі вболівальники з намальованими прапорцями Камеруну на щоках.

Позначки: