«Трансформери» і Тарапунька

Культура
26 Квітня 2012, 19:51

Цей, можливо, найкрутіший екшн нинішнього року подібний до гарного сексу: короткий, збуджуючий, вибуховий – саме такий, як треба. У тому сенсі, що «Морський бій» ідеально втілює те, що глядач очікує від цього жанру. Нічого зайвого, тільки екшн. Плюс дещиця іронії для закріплення. Без неї, власне кажучи, про вторгнення інопланетних жаб, чиї суперкораблі стрибають по воді, серйозно дивитися було б неможливо. А з нею вакханалія м’язів, ідеально білих зубів і US Navy перетворюється на легкий жарт, який веселить усіх, навіть, гадаю, тих, кого він висміює.

Читайте також «Місія неможлива-4»: холодна війна повертається під вибух Кремля

Починаючись як анекдотичний рекламний кліп (чию основу сценаристи запозичили з відомого в інтернеті ролика, склеєного із записів камер відеоспостереження в супермаркеті), «Морський бій» із реготу переходить на улюлюкання на тему жіночих форм, а потім на німе захоплення від спецефектів, народжених CG-графікою «Трансформерів» і абсолютно незрозуміло як зроблених. І треба віддати належне режисерові Пітеру Берґу, якого до цього можна було просто любити, але після цього треба носити на руках: у крутий, пацанський фільм із накачаними дядьками, супересмінцями та інопланетянами він втулює русяву секс-бомбу і чорношкірого безногого піхотинця.

З часом краля стає наляканою дівчинкою, а інвалід натомість, вийшовши один на один із закутим у сталевий панцир екзоскафандра інопланетянином, промовляє: «Я його завалю!» І бійка відбувається під невимушений сміх усього задоволеного залу. Звісно, ніякий піхотинець, ні з ногами, ні тим паче без, не «завалив» би такого противника, але це робить за нього гумор. Так само як купа химерних нонсенсів на кшталт аварії інопланетного корабля, який щойно безболісно пролетів мільярди кілометрів, а на орбіті Землі, не побачивши супутника, врізається в нього і зазнає катастрофи.

Власне, виграний землянами «морський бій» теж є химерою, але на це ми не зважимо. Яка вже різниця щодо деталей, головне – є драйв від вправного злягання жанрових форм. Без жодного натуралізму чи вульгарності.

Читайте також: Капітан Очевидність

Позначки: