Верховний суд Казахстану відмовився виправдати опозиціонера

5 Серпня 2013, 09:30

На думку прокуратури, однією з причин масових заворушень в Жанаозені, де загинули 16 осіб і десятки отримали поранення, були дії опозиціонерів, які схиляли звільнених робітників продовжувати акції протесту і протистояти владі.

У агітаційних матеріалах, яких вони поширювали, експертиза виявила ознаки розпалювання соціальної ворожнечі. У рамках кримінальної справи були заарештовані керівники та активні члени деяких незареєстрованих громадських об'єднань, у тому числі Козлов, Акжанат Амінов і Серік Сапаргалі.

"Нами прийнято рішення про відмову порушення наглядового виробництва, підстав для перегляду судових актів немає", – сказав суддя Верховного суду Моряк Шегені.

Адвокат Венера Сарсембіна просила суд переглянути постанову касаційної та апеляційної інстанцій і винести виправдовувальний вирок засудженому Козлову.

Козлов визнаний винним за трьома статтями: "Створення і керівництво організованою групою з метою здійснення одного або декількох злочинів, а так само участь у ній", "Розпалювання соціальної, національної, родової, расової чи релігійної ворожнечі" і "Заклики до насильницького повалення або зміни конституційного ладу або насильницького порушення єдності території РК ". Амінів і Сапаргалі отримали по три роки умовно.

Всього у справі про заворушення в Жанаозені проходили 37 підсудних, вони звинувачувалися в участі в масових заворушеннях, що супроводжувалися погромами, підпалами, руйнуваннями, знищенням майна, пограбуваннями та крадіжками, застосуванням насильства щодо мирного населення та представників влади. Підсудні були засуджені на терміни від 3 до 7 років позбавлення волі, частина з них засуджена умовно.

Як повідомлялось, 8 жовтня минулого року у Казахстані суд засудив лідера незареєстрованої опозиційної партії «Алга» («Уперед») Володимира Козлова до семи з половиною років ув’язнення у справі щодо масових заворушень у грудні минулого року в місті Жанаозені на заході країни

Нагадаємо, 16-17 грудня 2011 року в Жанаозені відбулися масові безлади за участю звільнених співробітників нафтовидобувних компаній. Загинуло 15 людей, понад 100 отримали поранення.

У місті було введено надзвичайний стан до 31 січня.

 Голова Відомства ООН з прав людини Наві Піллей закликала владу Казахстанупровести розслідування обставин зіткнень в місті Жанаозен  за участю міжнародних експертів.

Читайте також:  Кулі проти власного народу 

Позначки: