Інформатора Wikileaks суд визнав винним у шпигунстві

30 Липня 2013, 21:31

Суддя Деніз Лінд визнала рядового американської армії винним за 20 епізодами, у тому числі в шпигунстві.

Меннінг визнав, що він передав Wikileaks сотні тисяч секретних документів, у тому числі листування американських дипломатів, але наполягав на тому, що своїми діями він прагнув сприяти дискусії про зовнішню політику в американському суспільстві.

Звинувачення у пособництві ворогові загрожувало Меннінгу  довічним ув'язненням без права дострокового звільнення.

Як відомо, у липні 2010 року сайт Wikileaks опублікував 92 тисячі секретних документів уряду США, що стосуються діяльності американських військових, спецслужб і дипломатів в Афганістані. У травні 2010 року за звинуваченням у передаванні  секретних документів був заарештований Бредлі Меннінг, військовослужбовець армії США, аналітик військової розвідки в Іраку.

У березні 2011 року йому були пред'явлені звинувачення щодо 21 пункту, серед яких –  незаконне копіювання, зберігання і надання гласності секретної інформації, шахрайство.

Поки тривало слідство,  Wikileaks оприлюднив ще близько 400 тисяч звітів збройних сил США, присвячених в тому числі Іраку, а також 250 тисяч листів американських дипломатів.

У лютому 2013 року року Меннінг намагався піти на угоду з правосуддям, погодившись визнати себе винним по 10 найменш тяжким пунктами, у тому числі в неналежному використанні секретної інформації. Однак, військова прокуратура відмовилась та наполягла на суді військового трибуналу.

Процес у справі Бредлі Меннінга відбувається на військовій базі Форт-Мід  у штаті Меріленд.

Справа Меннінга викликала в США великий суспільний резонанс, на його захист виступають багато організацій, зокрема "Міжнародна амністія".