У Києві «зрослися» Черновецький і Попов

Суспільство
10 Грудня 2011, 20:18

Попри обіцянки столичної мерії не займати історичні квартали міста,  Генеральний план забудови Києва , як дізналися кияни, передбачає декілька суперечливих проектів: відчуження території від Зоопарку під житлові новобудови, заміна частини парку біля пам’ятника Зої Космодем’янській, що на вулиці Олеся Гончара, храмовим комплексом Московського патріархату… Навіть Маріїнській парк під загрозою забудови. Список можна продовжувати.

Виступаючи в ефірі  каналу ТВІ на початку листопада, виконуючий обов’язки столичного мера Олександр Попов категорично заперечував існування саме такої версії Генплану. І тим не менш. Опозиційні депутати міськради, як і решта інших, згодом дістали документ,  розрахований на період до 2025, до праці. А за кілька днів цей план опинився на сайті КДМА.

Кияни вже звикли: «гарантія» від київської влади нерідко закінчувалася тихою забудовою. І вирішили, на знак протесту, вдарити по проблемі сміхом: зорганізувати гумористичну ходу від “Золотих воріт” до Київради та через Маріїнський парк – до Верховної Ради.

Читайте також: Які загрози містить новий Генплан забудови Києва

Люди почали збиратися у “Золотих воріт” по обіді. Активіст Тарас Пушкар з «Простору свободи» жваво  роздав бажаючим маски із зображенням Черновецького та Попова.  «Інститут з генплану, це ж треба придумати таку установу! Звучить, чесно кажучи двозначно!»,- пожартував  активіст об’єднання «Мистецька платформа» Микола Марусик.

До учасників перформансу долучвився  Великий Монстр, що символізує забудовників: чорна мантія і величезна голова на палиці. Дійство розпочалося танком та монологом двох клоунів у масках Черновецького та Попова, вбраних в один піджак. «Ми символізуємо нерозлучність!»,– пояснили актори.

За кілька хвилин з’явився Єгор Соболєв з бюро журналістських розслідувань «Свідомо» з колонками. Залунали пісні гурту «Перкалаба», колона вирушила до Прорізної. «Зрощені» Попов та Черновецький весь цей час не припиняли танцювати, улесливо усміхаючись перехожим.

У колоні лунали гасла: « Ні забудові старого Києва»,  « Вийди на вулицю—поверни собі місто!», «Ви нам корупцію,- ми вам революцію». Запалили димові шашки жовтого і блакитного кольорів. Біля Молодого театру акцію зустріли двоє хлопців з плакатом «Захисти природу».  Музична частина перетворилася на справжню виставу, і  танок “Черновецького” та “Попова” під «Яблочко» зірвав гучні оплески перехожих.

 

На Хрещатику до колони підійшов чоловік середніх років, прочитав листівку та подав одному з активістів свою візитівку:  «Думаю, я теж зможу допомогти, я адвокат, лишу свої координати».

Біля Київради на учасників протесту чекала міліція. Вона перешкодила намірам активістів приклеїти наліпки з вимогами заходу на табличку адміністрації. Народ зреагував на це вигуками «Ганьба!».

Скандуючи: «Ні генплану!» колона рушила через Майдан по Інститутській до Маріїнського парку.  Дорогою до акції помалу долучалися нові люди. Можливо, не так багато, як хотілося б.  «Ось знову на протесті одні й ті самі обличчя, невже ця боротьба не скінчиться?»—засмучена Таміла Ташева з організації «Наш Формат».

Біля Верховної Ради ляльку з маскою Попова підняли на палю. Лялька голосно застерегла киян: “Ваша думка нікому не потрібна!” Розходячись, учасники домовилися зустрітися знову та протестувати доти, доки  суперечливий  план не буде скасовано.

Фото і відео надані автором