ЄС відкрив ринок для м’яса та яєць українських курей, але виробники не поспішають

25 Липня 2013, 08:48

Згідно з повідомленням, дозволи отримали Миронівська птахофабрика, миронівський м'ясопереробний завод "Легко" і птахофабрика "Снятинська Нова" (входять у агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт"), а також "Агромарс", пише "Коммерсантъ Украина".

За даними Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, до кінця року очікується, що аналогічні дозволи отримають виробники яєць – Avangardco і Ovostar Union.

У компаніях, які отримали дозволи, не змогли уточнити обсяг і дати перших можливих поставок продукції в ЄС.

"На цей момент ми перебуваємо в процесі переговорів з майбутніми дистрибуторами та іншими партнерами з експорту", – сказав начальник відділу роботи з інвесторами та ЗМІ "Миронівського хлібопродукту" Анастасія Соботюк.

За оцінками учасників ринку, щорічно Україна може постачати в ЄС не менше 1 млрд яєць на суму більше $133 млн. Крім того, вже в короткотерміновому періоді Україна могла б поставити на європейський ринок близько 14-15 тис. т яєчних продуктів на $90 млн. Відповідно, сукупний експортний потенціал України щодо постачання яєць і яєчних продуктів в ЄС може скласти більше $223 млн.

Однак фактично європейський ринок залишається закритим для виробників м'яса курей і яєць в Україні, зазначає голова Союзу птахівників України Олександр Бакуменко.

Зараз мито становить €32,5 за 100 кг для охолодженого м'яса птиці, €29,9 за 100 кг – на імпорт м'яса мороженої птиці і €35 за 1 тис. яєць.

"За таких мит поставки української продукції стають нерентабельними", – вважає Бакуменко.

На його думку, ситуація може змінитися після того, як буде підписаний договір про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС і почне діяти квотування на безмитну торгівлю, що дозволить збільшити маржу українських компаній.

Договір про зону вільної торгівлі передбачає, що Україна зможе щорічно поставляти в ЄС до 20 тис. т м'яса охолодженої курки і 20 тис. т м'яса замороженої птиці, а також по 3 тис. т яєць і яєчних продуктів. При нинішніх цінах йдеться про безмитне ввезення м'яса птиці на суму близько $45-50 млн, яєць і яєчних продуктів – на $15-20 млн. 

Як повідомлялось, за словами міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, в Україні за півроку виробництво яєць збільшилося на 4%. 

Нагадаємо, 4 грудня 2012 року на засіданні постійного комітету з питань харчування і здоров'я тварин (SCOFCAH) гендиректората «САНКО» Європейської Комісії було ухвалено рішення про включення України до списку країн, виробники яких виконали відповідні вимоги ЄС і зможуть поставляти на європейський ринок продукцію свійської птиці, м'яса диких птиць, яєць і яєчних продуктів.