Українські судді влаштовують дебоші, “п’яні” ДТП та стріляють у людей

22 Липня 2013, 13:22

2008 року у місті Каховка на Херсонщині, суддя міського суду Олег Крюковський намагався розстріляти свою сестру та її дитину з автомата Калашникова. Жінка отримала вогнепальне поранення стопи, у дитини медики зафіксували поранення грудей, живота та гомілки. Основною версією слідства, яке почали за фактом злочину, став поділ спадку батьків. Втім, сам Крюковський свою причетність до інциденту заперечував. Однак 2009 року Верховна Рада дозволила арештувати крюковського, а згодом апеляційний суд Миколаївської області засудив його до 8 років позбавлення волі.

2009 року в Одесі п'яний суддя одного з районних судів міста під’їхав до працівника міліції і наполегливо запрошував його до своєї машини на розмову про «розслідування справ». Після відмови суддя збив міліціонера, в результаті чого той впав у кювет і отримав травми. В момент оформлення ДТП служитель Феміди намагався втекти з місця події. Коли ж працівник ДАІ спробував відібрати у нього ключі від авто, суддя вдарив правоохоронця в обличчя. Врешті хулігана затримали та посадили у службовий автомобіль, в якому той вибив ногами переднє скло. Згодом прокуратура міста постановила відмовити у порушенні кримінальної справи через «відсутність складу злочину» у діях судді.

У червні 2010-го суддя Дарницького суду Києва Євген Вовк влаштував стрілянину у кафе села Бобриця Канівського району на Черкащині. Cтоличний суддя з дружиною у стані сильного алкогольного сп'яніння вели себе вкрай зухвало. Присутні намагалися вгамувати їх. Врешті Вовк запропонував одному з відвідувачів, Олександру Кучі, "вийти з кафе поговорити". На вулиці Вовк вистрілив у нього кілька разів з пістолета Макарова. Чоловік впав, після чого суддя почав бити знайому Олександра, яка, почувши постріли, вибігла на допомогу. На "швидкій" постраждалого доставили в реанімацію у вкрай важкому стані. Одну кулю так і не витягли, решта 4 пройшли на виліт. Міліція побачила в діях побитої дівчини ознаки хуліганства, однак її відпустили в лікарню, де лікарі діагностували струс мозку. Згодом суд визнав потерпілого винним у нападі на суддю та засудив його на два роки обмеження волі. Використання вогнепальної зброї Вовком визнали правомірним самозахистом.

У липні 2010 року у місті Торез на Донеччині голова місцевого суду Олександр Пушнов на авто збив студентку Аліну Ліхтанську, яка згодом померла в лікарні. Проведені в Донецьку три автотехнічні експертизи "засвідчили", що дівчина сама кинулася під колеса авто. Очевидці ДТП зазначили, що джип Пушнова рухався з великою швидкістю, а за кермом сидів його власник – Пушнов, який, за словами свідків, був напідпитку. Слідство ж наполягало, що автомобілем керував не суддя, а його знайомий. У березні 2011 року прокуратура Донецької області визнала суддю невинним.

У серпні 2011 року в Івано-Франківську суддя господарського суду насмерть збив працівника КП «Водоекотехпром», та сильно травмував його колегу. ДТП сталася, коли комунальники проводили роботи на проїжджій частині дороги у рамках відключення міста від водопостачання. Зазначалося, що водій не впорався з керуванням. Втім, за неофіційною інформацією суддя перебував у стані алкогольного сп’яніння.

У листопаді того ж року суддя Апеляційного суду Львівської області Зиновій Макойда протаранив на джипі ворота котеджного містечка у селі Солонка і травмував охоронця. Жителі заблокували п'яного суддю, на місце інциденту приїхали ДАІ, міліція, представники Апеляційного суду. Макойда сміявся та кілька разів ударив в обличчя інспектора ДАІ. Згодом у коментарі суддя заявив, що не пам’ятає, де перебував в момент інциденту.

Наступного місяця суддя апеляційного суду Черкас ледь не побив охоронця та міліціонерів в одному з магазинів міста, вимагаючи продати алкоголь після 22:00. Коли до магазину прибула міліція, чоловік пред'явив їм своє посвідчення та почав вимагати, щоб вони затримали охоронця, який намагався вгамувати представника суду. Згодом він почав вимагати від правоохоронців зібрати його речі і завезти його службовим автомобілем додому. За невиконання «розпорядження» суддя погрожував правоохоронцям звільненням. Голова апеляційного суду області пообіцяв провести розслідування та встановити особу хулігана.

У квітні 2012 року суддя міста Орджонікідзе Дніпропетровської області збив людину на дорозі «Шолохове – Орджонікідзе» та втік з місця пригоди. На місці ДТП були знайдені частина бампера і бічне дзеркало від Мерседеса сірого кольору. Під час розслідування було знайдено та оглянуто автомобіль з характерними ушкодженнями, а також встановлено особу водія транспортного засобу. Як з'ясувалося, автомобіль належав мешканцю міста Марганець, але зазначалося, що фактично ним керував суддя міста Орджонікідзе Гордієнко, який скоїв наїзд і залишив місце події, після чого заховав автомобіль у гаражі.

2013 у Харкові стався конфлікт між суддею одного з районних судів міста та міліціонерами, які в ніч на 13 червня намагалися вгамувати працівника суду, який нібито дебоширив у кафе. У міліції поінформували, що до ДСО надійшов сигнал тривоги про бійку, яка відбувалася в одному з харківських закладів. Правоохоронці прибули на місце події та виявили чоловіка зі слідами крові на обличчі, який перебував у стані сильного алкогольного сп'яніння. Він поводився агресивно, ударив охоронця і намагався відібрати у міліціонерів автомат Калашникова. У МВС наголосили, що зловмисник голосно кричав, що «усіх перестріляє», тому правоохоронці після попередження одягнули на нього кайданки. Як зазначила Павловська, під час затримання хуліган представився суддею одного з районних судів м. Харкова, що підтвердилося після прибуття на місце події представників прокуратури.

В результаті інциденту призначили службове розслідування, однак за поданням прокуратури суд виніс постанову про арешт працівників ДСО. Згодом їх відпустили під підписку про невиїзд.

А 21 липня в Дніпропетровській області сталася бійка за участю судді одного з районних судів. У ГУ МВС області повідомили, що до Новомосковського міськвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що в місцеву лікарню доставлений громадянин з тілесними ушкодженнями, зокрема пораненнями, нанесеними травматичною зброєю. Наголошується, що одним з учасників бійки є суддя, однак він – не потерпілий. Інші деталі наразі не повідомляються.

Нагадаємо, в українських судах станом на 1 січня цього року працювало 8214 суддів. 5867 із них (70% – ред.) обрано на посаду безстроково.

Позначки: