Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Як пороблено

Світ
6 Серпня 2011, 13:51

Якщо провину буде доведено, пані Лагард може опинитися за гратами.

Звичайно, між неординарними пригодами Домініка Строс-Канна та імовірним перевищенням повноважень з боку Крістін Лагард не так багато спільного. І все ж. Обидва директори МВФ — французи, обидва є об”єктом кримінальних розслідувань. Обидві судові справи не покращують імідж не лише Французької Республіки, але й, рикошетом, Міжнародного Валютного Фонду.

Справа Крістін Лагард перебуває в юрисдикції спеціального Республіканського суду Франції, який опікується виключно чинними членами уряду та високими посадовцями міжнародного рівня.  Розслідування  стосується подій трирічної давнини, коли Лагард керувала Міністерством економіки. Йдеться про можливе “зловживання владою”, внаслідок якого французький мільйонер Бернар Тапі збагатився за рахунок держави на півсотні мільйонів євро.

Несподівану, як для більшості французів, новину в блискавичні терміни прокоментували лідери усіх вагомих політичних рухів держави. “Розпочато хроніку національної ганьби”, – заявила Ева Жолі, кандидат на посаду президента від партії Зелених та слідчий за фахом. “Закликаю всіх до стриманості й максимальної коректності”, – попросила речник уряду Валері Пекрес. “Справжню відповідальність у цій справі слід покласти на президента Саркозі,”, – вважає Сеголен Руаяль, кандидат від соціалістів на минулих президентських виборах. “Ще один удар по іміджу французької держави”, – відгукнулася лідер радикального Національного Фронту Марін Ле Пен.

Історія з відшкодуванням для мільйонера та авантюриста, а за українськими стандартами — звичайного олігарха Бернара Тапі дійсно видається неординарною. Тапі, комерсант від Бога та лицедій за покликом душі, зробив собі ім”я та гроші на купівлі-продажу підприємств з гучними іменами, що опинилися на межі банкрутства. У першій половині 90-х років він продав німецьку групу ADIDAS щойно націоналізованому французькому банкові Crédit Lyonnais. Згодом, зокрема і через цю оборудку,сам Тапі потрапив під процедуру банкрутства. Історію про конфіскацію меблів, що підприємець переховував у друзів, пам”ятає ціла країна.

Тим не менш, після тривалих судових тяжб Бернар Тапі зумів відродитися в новій іпостасі: як меценат кіно та театру, а також … актор. Гроші на новий, мистецький бізнес з”явилися внаслідок рішення приватного суду. Французьку державу було зобов”язано повернути підприємцеві 400 мільйонів євро.

“Французька історія не знає жодного іншого випадку, коли б приватний суд, покликаний розбирати комерційні конфлікти між суб”єктами приватного бізнесу, висловлювався щодо зобов”язань держави, – роз”яснює правник Фредерік Петі. – Кілька високих посадовців засвідчили, ніби в 2008 році саме Лагард наказала розглядати справу Тапі в приватній інстанції. І держава програла процес. Виникає питання: чому під час кризи державному міністрові забажалося підтримати і без того не бідного підприємця, зневажаючи колективний інтерес французьких громадян?”

Згідно з усталеною практикою Республіканського суду, розслідування справи Крістін Лагард може тривати довгі місяці, якщо не роки. Теоретично, керівниці МВФ загрожуе штраф на суму 75 000 євро або ув”язнення до 5 років. Але в таку сувору перспективу мало хто вірить. “Впевнений, що висновком суду стане цілковита невинуватість підозрюваної”, – каже адвокат Лагард, Ів Репіке. На те він і адвокат, звичайно, щоб малювати рожеві перспективи. Але і більшість експертів сходяться на тому, що покарання високої чиновниці навряд чи буде суворим. Надто новаторською видається справа — визначати ступінь зловживання владою.

Розповідаючи про щойно розпочате кримінальне переслідування проти пані Лагард, французька преса не забуває зазначити, що цими днями міжнародна чиновниця потрапила до списку найкраще вбраних жінок світу. Згідно з кастінгом американського журналу “Vanity», голова Міжнародного Валютного Фонду має шосту позицію, дружина президента Саркозі Карла Бруні — першу. Як не позаздрити політичному лідерові, якого оточують такі елегантні дами! Тим часом, рівень дискусії стосовно моральних стандартів у політиці та ділової етики можновладців з”їжджає з пафосного стилю на жартівливий.

“Ми маємо таких політичних лідерів, на яких заслуговуємо, – написав тижневик Le Nouvel Observateur .  – Не секрет, що вправні спекулянти симпатичніші чинному президентові, ніж решта громадян”. Деякі експерти, отже, розуміють справу Лагард як елемент політичної кампанії проти її однопартійця Саркозі у перспекиві близьких виборів. До речі, одним з ініціаторів провадження виступила Мартін Обрі — імовріний кандитат від соціалістів на  президентських перегонах 2012 року.

Сама підозрювана демонструє олімпійський спокій. “Презупмція невинуватості є засадничим приципом французького права”, – зауважив адвокат Лагард. Попри всі недосконалості французької судової системи, до формату Печерського суду в Києві їй дійсно далеко. Щоб там не наврочили конкуренти французьким політикам, за право на власну гідність, зокрема і в рамках скандальних кримінальних розслідувань, їм можна не турбуватися.