Політолог: боротися за київські вибори треба у парламенті, а не у Київраді

14 Липня 2013, 17:58

«Зараз, мені здається, обидві сторони працювали свідомо на конфліктну картинку: влада, я думаю, не стільки хотіла провести результативну сесію, скільки хотіла продемонструвати, як опозиція заважає ухваленню соціально необхідних рішень для киян. І демонстрацію цієї картинки неконструктивної опозиції, яка не дає киянам отримати додаткові надбавки, гроші на розв’язання різних соціально-економічних питань – от це була мета. А опозиція, звичайно, демонструвала свої можливості, що вона не дасть працювати нелегітимній Київраді», – заявив Фесенко.

На його думку, керівництво Київради може скористатися можливістю проведення позачергової сесії.

«Це – один з варіантів протидії стратегії блокування роботи Київради. Як в парламенті парламентська більшість знайшла спосіб «розблокувати» роботу Ради і полякати опозицію шляхом виїзного засідання, так і в цьому випадку, я думаю, що будуть шукати такі засоби. І позачергове засідання – це один із можливих варіантів. І якщо воно буде проведене достатньо несподівано для опозиції, то, звичайно, заблокувати його роботу буде дуже важко», – зауважив експерт.

Водночас, за його словами, постає питання, наскільки можна продовжувати таке конфліктне протистояння.

«Фактично, є два варіанти подальшого розвитку подій. Якщо опозиція буде діяти активно, якщо вона реально хоче виборів в Києві, тоді боротьба має бути перенесена в парламент. Тут замало блокувати роботу Київради. Треба Верховній Раді проголосувати постанову про призначення київських виборів. Треба домовлятися хоча б із частиною позафракційних депутатів, тих, хто безумовно це підтримає. І далі, або домовлятися з комуністами, або з частиною регіоналів. А якщо цього не виходить, треба тоді використовувати жорсткі методи для того, щоб змусити парламентську більшість все ж таки піти на розв’язання київської проблеми, на призначення київських виборів. Оце – можлива стратегія опозиції, якщо вона дійсно захоче цього добиватися», – зазначив Фесенко.

«Інший сценарій – це вже сценарій Партії регіонів – затягнути нинішній статус кво, затягнути час, щоб врешті-решт опозиція видохлася. Далі будуть використовувати такі гнучкі варіанти як проведення позачергових сесій, можливо, посилений контроль, скажімо так, «захист «Беркутом»» від опозиції, щоб опозиція змирилася, що статус кво в Києві зберігається», – припускає він.

За його словами, чия стратегія може перемогти, стане зрозуміло вже восени.

«Але поки мені здається, в опозиції чіткої, послідовної, системної стратегії немає. Лише є тактичні варіанти. Один з тактичних варіантів – це блокування роботи Київради. Але цього замало. Тут потрібно вирішувати проблему і в парламенті», – підкреслив політолог.

Як повідомлялося, 11 липня робота Київради почалася з блокування трибуни народними депутати від опозиції та бійок. Секретар Київської міської ради Галина Герега була змушена закрити засідання. Водночас пізніше вона заявила, що допускає проведення позачергової сесії Київради.

Опозиція вимагає проведення виборів депутатів Київради, називаючи діяльність столичної ради й голови Київської міськдержадміністрації незаконною після 2 червня.