Участь молодих мусульман країн ЄС у сирійському конфлікті закладає “бомбу” під Європу

11 Липня 2013, 08:43

«Вони походять із передмість Парижу, з Іст-Енду Лондона, з німецьких міст поблизу річки Фульда і навіть з маленьких містечок Ірландії: невелика армія з менш ніж тисячі солдатів європейських нерегулярних військ бере участь у сирійській громадянській війні задля позбавлення влади президента Башара Асада», – пише видання.

В ЄС побоюються, що одного дня ці бійці повернуться до Європи із цілим запасом смертоносних військових навичок та екстремістськими антизахідними настроями. З цієї причини у Бельгії одночасно розпочали 48 рейдів для аиявлення вербувальників, що заохочують бельгійських громадян до участі у сирійському протистоянні.

«Це бомба, що цокає», – вважає французький міністр внутрішніх справ Мануель Валлс. На його думку, «це нове покоління бійців формує на теренах Європейського Союзу клас джихадистів, що походять із традиційно християнських міст та сіл Австрії, Бельгії, Британії, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Норвегії, Іспанії та Швеції. Більшість із них – понад 80% – є молодими людьми із мусульманських родин; решта – французи, що навернулися в іслам».

Європейські політики намагаються вжити заходів, аби відвадити арабську молодь Європи від зброї, або ж створити систему для нагляду за нею після повернення з Сирії. В деяких випадках ЄС, США та Туреччина спільними зусиллями зупиняють таких людей на турецько-сирійському кордоні та повертають їх до Союзу.

Дії європейських урядів наштовхуються на спротив бійців, які прагнуть взяти участь у «священній війні». Це супроводжується закликами, що походять не лише від радикально налаштованих бійців у Європі, але й від впливових осіб в країнах арабського світу.  

«Усвідомлення загрози від повернення джихадистів не є однаковим в країнах ЄС», – Зазначає Foreing Policy. У Нідерландах, наприклад, вважають можливість радикалізації європейських бійців у Сирії однією з найбільших загроз міжнародної безпеки.

Представник Німеччини в ООН, Петер Віттіг, вважає участь європейських громадян у бойових діях на території Сирії приводом для занепокоєння. Втім, політик нагадує, що причиною поведінки молоді арабського походження є непримиренність із діями Асада та його злочинами по відношенню до власного народу.