Луценко: міліція замість боротьби зі злочинністю забезпечує дохід межигірській «Сім’ї» та розганяє протести

9 Липня 2013, 10:10

За словами Луценка, сьогодні трагедія полягає у тому, що сьогодні владу не цікавить боротьба зі злочинністю.

«В Києві, наприклад, пред’явлено звинувачення, тобто поставлені під підозру люди, які скоїли злочин, у 7% від зареєстрованих тяжких і особливо тяжких злочинів. Це ж катастрофа!», – наголосив Луценко

Луценко вважає, що така ситуація склалася через те, що «міліція сьогодні, замість боротися зі злочинністю, отримала дві прямі вказівки: перша – забезпечити дохід межигірській «Сім’ї», друге – не допустити акцій протесту».

«Якщо ти ці два завдання виконав, далі можеш займатися своїм власним бізнесом, власними садистськими нахилами тощо. Тому неправильна система ще й отримала неправильні, власне злочинні накази. Ці дві речі наклалися – і тепер міліція стала прямою загрозою для жителів України», – пояснив колишній міністр.

Він зауважив, що коли він керував МВС, «не було таких страхіть, і такого протистояння, і таких жахливих речей масово по всій Україні», оскільки «міліція була все ж таки націлена на результат боротьби зі злочинністю».

«Так, були проблеми зі статистикою – і я ніяк не міг скасувати закону, за яким прокуратура встановлює відсотки розкриття. На жаль, це український закон…Міліція не обслуговувала ні в центрі, ні на місцях жодного клану… У неї була купа проблем з особовим складом, у неї була купа проблем із неправильним законодавством. І, напевно, моїх помилок особистих також було немало, – але вона не обслуговувала бізнес-інтересів кланів», – розповів Луценко.

За його словами, наразі головна проблема міліції в тому, що «їй дозволили використовувати для забезпечення збагачення олігархів та розгону мітингів так званих гопників, тобто кримінальний елемент».

«Тепер, коли СБУ і МВС напряму працюють з криміналітетом, часто певні люди з цим зливаються і переходять на той бік фронту. І вже за ними нагляду немає», – пояснив Луценко.

Він переконаний, що однією кадровою чисткою вирішити проблему МВС неможливо – потрібна «тотальна зміна, перезавантаження системи».

«На мою думку, на цей момент суспільство дозріло до усвідомлення цього тяжкого факту – навіть політикум у Верховній Раді, який всю мою каденцію відхиляв будь-які закони. Скажімо, з 50 з лишком законів тоді ВР пропустила один – про дорожній рух, який, до речі, дав негайний і позитивний ефект: на 30% трупів на українських дорогах стало менше, це 7 тисяч життів людей, які не загинули на українських дорогах. Але решти законів не приймали», – розповів екс-міністр.

Він вважає, що події в Луганську, в Києві, в Броварах, тепер у Врадіїці дають можливість сподіватися від українського політикуму консолідованого, неполітичного рішення щодо перезавантаження правової та судової системи.

Читайте також: За межею терпіння. Врадіївський бунт може повторитись в інших регіонах