Політолог про другу сесію Ради: опозиція не дала більшості “розгулятися”

8 Липня 2013, 18:15

Втім, за його словами, Партія регіонів свої позиції не втратила.

«Провладна більшість не була такою сильною як в попередньому парламенті тому, що вона серйозно зустрілася з політичним опором опозиції. Але тим не менш, за рахунок мажоритарних кандидатів та певних протиріч в опозиційному таборі, Партія регіонів змогла не втратити контроль над парламентом і приймати ті закони, які для них і уряду були основними», – заявив він.

«Якщо говорити про опозицію, то в цілому вона також вистояла. А в політиці також важливо не втратити ініціативу, бути активними, маневрувати. В цьому сенсі опозиція продемонструвала, що вона може, незважаючи на свою арифметичну меншість, в певних моментах контролювати парламент і не дати «розгулятися» провладній більшості. І змогла не віддати парламент під повний контроль ПР», – зазначив експерт.

У свою чергу політолог Володимир Фесенко зазначив, що друга сесія Ради була дуже різною.

"Вона мала свою драматургію. Це був спектакль з жорстким і конфліктним дебютом опозиції, а точніше фракції УДАР, що ініціювала блокування і в результаті було закріплене рішення про персональне голосування. Правда, у квітні цього року відбувся злам тактичної боротьби: опозиція припустилася низки помилок, а парламентська більшість навпаки знайшла інструмент нейтралізації її дій – провела виїзного засідання. Це нейтралізувало блокування. Кінцівка ж сесії пройшла знову "під диктовку" правлячої більшості. Їм вдалося встановити дисципліну і забезпечити більш-менш стійку більшість депутатів", – зазначив Фесенко.

Як писав Тиждень.ua, протягом другої сесії Верховної Ради опозиція шість разів блокувала Раду. Найдовше блокування протривало 17 днів, найкоротше – менше ніж півгодини.