Політолог: результативність нинішнього парламенту нижча, ніж попереднього

8 Липня 2013, 17:18

«Якщо говорити про парламент як арену в політичній боротьби інститутської влади, то ця Рада відрізняється від попередньої тим, що вона – «жива». Парламент почав відновлювати свої політичні функції. У ньому є достатньо сильна опозиція, що не надала можливості провладній більшості повністю нав’язати свої правила гри і багато в чому примушувала йти на компроміси. Хоча з іншого боку законодавчо цей парламент був не таким активним і успішним», – додав він.

Карасьов також зазначив, що саме тому, що Верховна Рада була активною у прояві політичних амбіцій, «робота буксувалася».

«А в черговій сесії Верховної Ради країна вже вступить в президентську кампанію. Парламент перетвориться не просто на політичну арену боротьби між владою і опозицією, а фактично стане чи не основним майданчиком, чи не основною політичною сценою для підготовки до президентських виборів у 2014-2015 роках», – зазначив він.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що друга сесія нового складу Ради продемонструвала повернення до парламентаризму.

«Результативність в цілому нинішнього складу парламенту – нижча, ніж в попереднього парламенту. Хоча ми потроху повертаємося до парламентаризму. Хоч він і був більш конфліктний, але все ж таки відсутність стабільної більшості змушувала депутатів з деяких питань домовлятися, шукати компроміс. Проте парламент так і не подолала політичну лихоманку, постійну конфліктність. Я думаю, що вона продовжуватиметься», – зазначив Фесенко.

Як писав Тиждень.ua, підбиваючи підсумки другої сесії Верховної Ради, депутати від Партії регіонів і КПУ, передусім, скаржаться на тривале блокування парламенту опозицією, водночас опозиційні депутати хизуються тим, що домоглися персонального голосування в Раді.