Об’єднання вишів спровокувало протести викладачів та студентів у чотирьох містах України

6 Липня 2013, 13:17

Січень цього року розпочався з студентських протестів у Сумах: більше 500 студентів та 150 викладачів вийшли до міської ради на захист Української академії банківської справи проти реорганізації вишу та за поновлення на посаді ректора Академії – Анатолія Єпіфанова (ректора звільнили з пасади 1 січня – Ред.). Активісти просили відмінити розпорядження №331-р від 15.06.2006р. «Про деякі питання впорядкування мережі вищих навчальних закладів», як юридично необґрунтоване, тому, що вищі навчальні заклади створюються постановою Кабінету Міністрів України. Перед цим Нацбанк у відповідності з розпорядженням Кабміну від 2006 року розпочав процес реорганізації Української академії банківської справи, який мав завершитися цього року шляхом об’єднання підпорядкованих йому вишів в Університет банківської справи у Києві.

Завдяки студентській акції процес реорганізації було призупинено. Проте колишнього ректора не поновили на посаді, призначивши в. о. ректора академії доктора економічних наук, професора Сергія Козьменка.

У Львові студентам також вдалось відстояти свої виші. У січні також Кабмін ухвалив розпорядження про реорганізацію Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. Гжицького. У Мінагрополітики зазначали, що об’єднання цих вишів дозволить перейти на більш високий рівень підготовки фахівців сільського господарства. Проте студенти Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького так не вважали. Виявили свою незгоду з цим рішенням протестними ходою та акціями, які відбулись протягом зими. Участь в акції взяли понад 3 тис. студентів.

Проте вже в квітні президент Віктор Янукович доручив скасувати рішення про об’єднання аграрного університету та університету ветеринарної медицини та біотехнологій.

Вже у червні Кабінет міністрів ухвалив рішення про об'єднання двох одеських вишів –  Національної академії харчових технологій і Аграрного університету. «Буде повністю вся лінійка – від вирощування продуктів до їх переробки і зберігання», – підкреслив міністр освіти і науки Дмитро Табачник. Втім, студенти та викладачі аграрного вишу заявили, що метою злиття є заволодіння майном і земельними ділянками університету і почали пікетувати Одеську ОДА. В акції протесту взяло участь близько 300 студентів.

Цього разу влада також прислухалась до мітингувальників: перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Сулима приїхав  до Одеси і повідомив про скасування рішення про укрупнення одеських вузів. 

Студентські протести сколихнули й Дніпропетровськ. Відповідно до розпорядження від 26 червня Міносвіти вирішило об’єднати Дніпропетровський державний аграрний університет із Дніпропетровською державною фінансовою академією та Академією митної служби. 1 липня викладачі та студенти аграрного університету прийшли до будівлі Дніпропетровської обласної держадміністрації, виступаючи проти розпорядження. Акція протесту зібрала понад 2 тис. учасників. 3 липня викладачі і студенти університету зновупікетували обласну державну адміністрацію. У Міністерстві освіти і науки України не виключають, що розпорядження уряду про реорганізацію трьох дніпропетровських вишів може бути скасоване.