Українські журналісти і статистика

ut.net.ua
18 Листопада 2010, 13:29

Складається враження, що останнім часом українські журналісти почали тихо втішатися із негараздів рідної держави. Чи то владу не люблять, а може генетичне…

Будь-яка інформація на зразок «Україна посіла 147-е місце» чи «Кожен шостий українець  помре молодим»,- публікується радісно і натхненно.

Мало того. Виявилось, якщо в одному документі є дві цифри – одна – сумна, а друга – обнадійлива, то журналісти обирають  лише одну з них. Зрозуміло, що трагічнішу.

Для прикладу. На днях Україну облетіла гучна вістка. По всіх ЗМІ. І практично з одним фактом:  “6,6 млн. українців виїхали з країни!” “Україна займає п'яте місце в світі серед країн з найбільшою кількістю емігрантів!” “За кількістю емігрантів Україна поступається тільки Мексиці, Індії, Росії і Китаю!”

В тілі новини писалось таке: за даними Світового банку 6,6 мільйонів українців виїхало за кордон в пошуках кращої долі. Це – 14,4 відсотка населення України.  Ми – на 5 місці в світі за кількістю емігрантів. Усе.

Якби, мисливці за сенсаціями не полінувались знайти звіт Світового банку, який оприлюднений на його сайті, вони могли б знайти й інші цифри.

І тоді виявиться, що українці не так вже й масово покидають свою батьківщину. Як це не дивно, але у відсотковому відношенні ми не входимо навіть у двадцятку країн, з яких найбільше втікають.

Виявляється, що лідерами з еміграції є не Мексика, Індія, Китай, Росія та Україна, а зовсім інші країни. Насправді, у відсотковому відношенні найбільші втрати мають: Палестина, Самоа і Гренада. З них, на даний момент, емігрувало вже 68.3, 67.3 і 65.5 відсотків населення відповідно.

Далеко попереду України і більш благополучні держави, такі як Монако, Боснія і Герцеговина, Македонія, Мальта та Португалія. З Боснії і Герцеговини, наприклад, втекло аж 38,9 відсотків громадян, з Македонії – 21,9%, з Мальти та Португалії – 26,2% та 20,8%. Перегнали Україну і такі близькі друзі по нещастю, як Вірменія зі своїми  28.2%, Грузія (!) з 25,1%, Казахстан з 23,6% та Молдова 3 21.5%. На їх фоні українські 14.4% виглядають дуже навіть скромно.

А якщо вже хочеться «страшилок», то їх легко можна знайти на наступних сторінках звіту. 5,3 мільйона або 11.6% від населення України виявили бажання оселитися в Україні. А, можливо, вже й оселились. І приїхали до нас, певно, далеко не швейцарці.

P.S. Сьогодні українська журналістика зайвий раз відзначилась. Низкою інтернет-ЗМІ пройшла новина про те, що «Співробітники СБУ вилучили наркотичну речовину канабіс на 6 мільярдів гривень в селі Хотимир Тлумацького району Івано-Франківської області» (цитата).

У тілі новини йшлося, що знайдено було насіння коноплі (три 200-літрові діжки). А 6 мільярдів – це стільки би конопля коштувала, якби виросла.

Про те, що кілограм насіння коноплі ( яке продається абсолютно легально) коштує 17-20 грн. журналісти не повідомляли.

Як, зрештою, і про те, що за такою логікою можна садити за зґвалтування все доросле чоловіче населення України.