Янукович “з усією суворістю закону” пригрозив чиновникам і міліції Миколаївщини

4 Липня 2013, 14:18

«Вимагаю від правоохоронних органів прийняти принципові кадрові рішення щодо справи в Миколаївській області. Винним у цьому злочині – не місце у правоохоронних органах. Вони мають бути показово покарані, з усією суворістю закону», – сказав Янукович, нагадавши, що він взяв справу під особистий контроль.

«Я не потерплю безкарності, особливо коли йдеться про тих, хто має захищати людей, а не порушувати закони», – наголосив Янукович.

Він також зауважив, що необхідно також розібратись з керівництвом цих міліціонерів.

«Тут є питання і до прокуратури, і до обласної міліції – де були ці керівники на різних рівнях району, області, що робила влада регіону, хто намагався приховати цей злочин. Ці питання не повинні залишитись без відповіді. Кожен має понести персональну відповідальність», – підкреслив президент

«Якщо якийсь чиновник чи міліціонер вважатиме, що може робити все, що завгодно, і все це зійде йому з рук, то я хочу, щоб він почув: я цього ніколи нікому не дозволю, в Україні буде панувати закон», – наголосив Янукович.

Водночас він зауважив, що потрібно розібратися не лише з цим випадком, а й з іншими скаргами людей на правоохоронні органи, і не лише у Миколаївській області, а по всій Україні.

Янукович також підкреслив, що слідство по Врадіївським подіям має відбуватися прозоро, бо «люди мають знати правду».

Для того, щоб подібне не повторювалося, президент пропонує здійснити три кроки. Перший – розслідувати правопорушення, вчинені правоохоронцями по всій країні. По-друге, за словами Януковича, МВС, Генпрокуратура та СБУ мають ухвалити принципові рішення щодо очищення своїх лав від осіб, недостойних звання правоохоронців. Він запропонував провести у регіонах відомчі наради та прискіпливо розібратись з усіма правопорушеннями, а також визначитись з заходами профілактики. Президент вважає, що обов’язково потрібно провести засідання кваліфікаційних комісій.

Третім кроком, за його словами, має стати спрощення системи доступу громадян до механізмів захисту своїх прав.

Зокрема, Янукович доручив перевірити, як працюють «гарячі лінії» в МВС, СБУ, та прокуратурі.

Нагадаємо, 28 червня міліціонер Дмитро Поліщук (племінник прокурора Заводського району Миколаєва) та таксист Сергій Рябіненко були затримані за підозрою у скоєнні зґвалтування, розбійного нападу та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень мешканці Врадіївки Ірині Крашковій. Суд обрав підозрюваним запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на строк 60 діб. Пізніше було затримано і старшого лейтенанта міліції Євгена Дрижака, що є похресником начальника Миколаївського облуправління міліції Валентина Парсенюка. Одразу після трагедії міліція заявляла, що в Дрижака є алібі, втім, пізніше він був переведений у статус підозрюваного. Його заарештували до 15 серпня.

У ніч на 1 липня місцеві мешканці намагалися взяти штурмом місцевий райвідділок міліції. Міліція застосувала сльозогінний газ.

МВС відкрило кримінальне провадження за фактом заворушень у Врадіївці за ч. 4 ст. 296 (хуліганство, здійснене групою осіб) та за ч. 1 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу.

Читайте також: За межею терпіння. Врадіївський бунт може повторитись в інших регіонах

Мітинги місцевих мешканців біля райвідділу міліції продовжувалися 2 та 4 липня.