Москаль: несправедливе розслідування подій у Врадіївці може призвести до нових соціальних вибухів

3 Липня 2013, 12:29

Він зокрема зауважує, що тривале «прикривання» третього підозрюваного у злочині – міліціонера Євгена Дрижака, абсолютно знівелювало довіру до місцевих правоохоронних органів.

«Ми будемо вимагати, щоб справу забрала прокуратура Одещини чи Херсонщини або відкрито провадження в Генпрокуратурі для проведення незалежного розслідування», – зазначив він, додавши, що винних покарають лише, «якщо розслідування здійсьнюватиметься за межами Миколаєва».

«Будь-які неправильні дії з боку слідства призведуть до нових соціальних збурень і вибухів», – вважає Москаль.

Депутат погоджується, що переведення Дрижака у статус підозрюваного спричинили протести громадськості.

«Це заслуга громадськості, місцевих, а потім центральних ЗМІ… і під тиском не було куди діватися… Зауважу, що спершу було подано неправдиву інформацію президенту, Верховній Раді, прем’єру. Інформацію приховали, йшлося лише про пограбування, а третього фігуранта навіть не вказали. Це вже готувалася фальсифікація, «спускання» цієї справи «на гальма» на вищому рівні, бо її підписував начальник головного штабу МВС», – зазначив Москаль.

На його думку, озвучена міністром МВС Віталієм Захарченком ініціатива про проведення переатестації райвідділку міліції у Врадіївці не матиме результатів.

«Це те саме, якби він сказав, що просто перерахує співробітників. Це абсолютна формальність. Як на мене, після цього райвідділ має бути повністю розформований, призначений новий начальник і його заступники абсолютно з інших областей», – переконаний депутат.

Москаль також нагадує, що направляв інформацію про назрівання конфліктної ситуації у Врадіївці зокрема особисто міністру МВС.

«Ми говорили про підозри у вбивстві школярки у Врадіївці, в чому підозрюють міліцію. Крім цього, був третій випадок, сліди якого також ведуть до райвідділку. Ситуація там (у Врадіївці. – Ред.) загострилася з приходом нового керівництва при Могильові і ускладнилася при Захарченку. Там цілий кримінальний клан! І в цьому вина губернатора Клуглова, якого президент повинен відправити у відставку», – вважає Москаль.

Нагадаємо, 28 червня міліціонер Дмитро Поліщук (племінник прокурора Заводського району Миколаєва Сергія Поліщука)  та таксист Сергій Рябіненко були затримані за підозрою у скоєнні зґвалтування, розбійного нападу та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень мешканці Врадіївки Ірині Крашковій.

Суд обрав підозрюваним запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на строк 60 діб, і зараз вони перебувають за ґратами.

Водночас місцеві мешканці вимагали притягнути до відповідальності ще одного підозрюваного у скоєнні злочину, на якого вказала потерпіла – старшого лейтенанта міліції Євгена Дрижака. Міліціонер є похресником начальника Миколаївського облуправління міліції Валентина Парсенюка.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області повідомила, що Дрижак має алібі – у момент скоєння злочину він нібито був на чергуванні в РВВС. Однак вже 2 липня Дрижака затримали та перевели зі статусу свідка в статус підозрюваного у кримінальному провадженні.

Опозиція вимагає відправити у відставу міністра МВС Віталія Захарченка, голову Миколаївської облдержадміністрації Миколу Круглова, а також не відсторонити від посади, а звільнити з посади начальника Миколаївського обласного управління міліції Валентина Парсенюка.