Соціолог: бунти проти свавілля міліції можливі в регіонах, де вона “перетворюється на банду”

2 Липня 2013, 15:01

З огляду на протести проти дій правоохоронців у справі мешканки Миколаєва Оксани Макар, а нині – у зв’язку зі зґвалтуванням мешканки селища Врадіївка в області Ірини Крашкової, соціолог зазначає, що «це, перш за все, свідчить про стан роботи міліції цього регіону».

«Якщо говорити про активність до самосуду, то на Півдні вона дещо вища, але не набагато, ніж в іншому регіоні. А що стосується схильності (мешканців регіону. – Ред.) до акцій протесту, то вона там не вища, ніж, скажімо, в західному регіоні. Зауважу також, що для того, щоб готовність до вияву протесту реалізувалась у власне протести, потрібні три умови: це безпосередній привід (в даному випадку міліція його дала), наявність лідерів, що мобілізовують населення, і кінцевий результат – покарання винних. А тому скоріше йдеться не про особливість регіону, а роботу міліції», – зазначила вона.

Бекешкіна також зауважила, що це не перший інцидент, пов'язаний з діяльністю міліції у Врадіївці. 

«Місцеві мешканці говорять про постійний «бєзпрєдєл» міліції. Тому це був остаточний поштовх, який виштовхнув людей на вулицю», – зауважила експерт.

Вона наголосила, що протести проти міліцейського свавілля можливі й в інших регіонах у випадку, якщо правоохоронні органи «перетворюються в банду».

«На жаль, це явище розповсюджене. Звісно, в бідних регіонах температура (протестних настроїв. – Ред.) вища. В багатих регіонах до такої «дрібноти» не дуже й опускаються… А в тих областях, де взагалі кожна копійка дорога, бо в таких містечках дуже високий рівень безробіття, і коли останні зароблені кошти відбирає міліція, звісно, це ще більше підвищує протестні настрої», – зазначила Бекешкіна.

Соціолог також заявила, що, за результатами опитувань, велика кількість українців обіцяють брати активну участь в протестах, а насправді кількість тих, хто виходить на вулиці – невелика.

«Перша причини цього – люди не бачать, що зміниться від того, що вони виходитимуть на протести. Так вважали понад 50%. На другому місці – те, що бояться репресій. Так відповіла третина опитаних. Але є точка, коли перестають боятися. Втрата страху прямо пропорційна кількості людей, які збираються. Коли збереться все село, то тоді вже не бояться», – підсумувала вона.

Як відомо, в селищі Врадіївка на Миколаївщині місцеві мешканці у ніч на понеділок, 1 липня, розпочалися протести, у зв'язку зі зґвалтуванням та нанесенням тяжких тілесних ушкоджень Ірині Крашковій. Так, більше тисячі мешканців "штурмували" місцевий райвідділ міліції з вимогою покарати винних у згвалтуванні. Міліція застосувала сльозогінний газ проти мітингувальників.

Сьогодні у Врадіївці близько 500 мешканців селища зібралися навпроти райвідділку міліції з  портретами своїх померлих родичів, яких закатувала місцева міліція.

Нагадаємо, 28 червня міліціонер Дмитро Поліщук (племінник прокурора Заводського району Миколаєва Сергія Поліщука) і ще один чоловік (таксист Сергій Рябіненко) були затримані за підозрою у скоєнні зґвалтування, розбійного нападу та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень мешканці Врадіївки Ірині Крашковій.

Суд обрав підозрюваним запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на строк 60 діб, і зараз вони перебувають за ґратами.

Водночас місцеві мешканці вимагають притягнути до відповідальності ще одного підозрюваного у скоєнні злочину, на якого вказала потерпіла – старшого лейтенанта міліції Євгена Дрижака. Дрижак, який є  похресником начальника Миколаївського облуправління міліції Валентина Парсенюка, досі перебуває на волі, а його місце перебування ретельно приховується.

Генеральний прокурор Віктор Пшонка звільнив прокурора Врадіївського району Миколаївської області Сергія Мочалка.

Раніше УМВС України в Миколаївській області Валентин Парсенюк та керівник Врадієвського райвідділу міліції відсторонені від посад за наказом міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.